Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Blur - Song 2


Η δημιουργία ενός τραγουδιού είναι μία μυστηριώδης διαδικασία, όταν φυσικά αυτή προέρχεται από ταλαντούχους μουσικούς που έχει ως βάση της την έμπνευση! Τα μυστήρια όμως μεγαλώνουν, αφενός όταν το «σημείο μηδέν» της δημιουργίας είναι ο τίτλος, αφετέρου όταν το τραγούδι δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς το συνηθισμένο μουσικό ύφος της μπάντας, πόσο μάλλον όταν εμπλέκεται και σε αυτό η μυστηριώδης επανάληψη ενός αριθμού… Τότε μάλλον μιλάμε για κάποιο βιβλίο του Dan Brown παρά για κάποιο τραγούδι!
        Ωστόσο, ο λόγος εδώ γίνεται για ένα πασίγνωστο τραγούδι των Βρετανών Blur που δεν είναι άλλο από το "Song 2"! Η δημιουργία του ανήκει σε όλη τη μπάντα. Ηχογραφήθηκε το 1996 για το πέμπτο και ομώνυμο άλμπουμ του συγκροτήματος, αλλά κυκλοφόρησε την αμέσως επόμενη χρονιά, αφού είχαν καταλήξει όλοι στον τίτλο του τραγουδιού, το οποίο ήταν αρχικά γνωστό και ως ... "woo-hoo!” από το ρεφρέν! Η ιδέα αυτής της δημιουργίας προήρθε από έναν συνδυασμό ενός hangover του Alex James, μιας ηλιόλουστης μέρας και μιας εκπομπής για «Ροκ Συζύγους»!
Όπως θυμάται ο μπασίστας της μπάντας Alex James, μία ήταν η δουλειά που είχε να κάνει και αυτή δεν ήταν άλλη από το να βρει, για λογαριασμό κάποιου φίλου του, τίτλο για μια τηλεοπτική εκπομπή! Ο τίτλος «βρέθηκε» στη διαδρομή προς το στούντιο ηχογράφησης και ο ίδιος θεώρησε ότι είχε ξεμπερδέψει με τις υποχρεώσεις εκείνης της ηλιόλουστης μέρας! Στο στούντιο ο Graham Coxon είχε φέρει δύο σετ kits και μαζί με τον Dave Rowntree άρχισαν να παίζουν ταυτόχρονα στα νταμς «πιάνοντας» το μανιώδες τέμπο! Στο ρεφρέν προστέθηκε το διπλά παραμορφωμένο μπάσο, ενώ με τα φωνητικά πλέον του Damon Albarn το τραγούδι έμελλε να ολοκληρωθεί ύστερα φυσικά και από την εύρεση ενός ταιριαστού τίτλου!
Το μυστήριο του αριθμού «δύο» είχε ήδη ξεκινήσει να καλλιεργείται, καθώς από χρονική άποψη το τραγούδι διαρκούσε μόλις 2.02 λεπτά! Ωστόσο την ονομασία του δεν την οφείλει στη σύντομη διάρκεια, αλλά στη δεύτερη θέση που «έλαβε» μέσα στο άλμπουμ, απ’ όπου και ονομάστηκε απλώς “Song 2”! Επίσης δεν θα μπορούσε να μην παραμείνει στη δεύτερη θέση και της συλλογής των BlurThe Best of”, αλλά και στη δεύτερη θέση του δεύτερου remix compilation/ live άλμπουμ τους “Bustin and Dronin”.
Το νούμερο «δύο» το συνόδευε και εκτός προγραμματισμού σε πολλά charts, στα οποία η δεύτερη ήταν και η πιο συχνή του θέση!
Το τραγούδι αυτό χρησιμοποιήθηκε σε οποιοδήποτε μέσο χρησιμοποιεί μουσική επένδυση, αλλά ακόμα και για να παρωδήσει τη μουσική “grunge”. Το βιντεοκλίπ του, που διηύθυνε η Sophie Muller, ήταν μεταξύ άλλων και υποψήφιο για το καλύτερο βίντεο στα MTV Video Music Awards.


Jacek Maniakowski
Επιμέλεια Κειμένου Maria Florokapi

Goo Goo Dolls - Iris


Στην ροκ μουσική ιστορία τα πράγματα μπερδεύονται πολλές φορές με τρόπο μαγικό. Ένα  soundtrack ενός πετυχημένου ριμέικ, μια άγνωστη τραγουδίστρια, ... ένα όμορφο όνομα και όλα αυτά κάτω από το πέπλο μια όμορφης μελωδίας. Ίσως αυτός θα μπορούσε να είναι ένας πρόλογος για το "Iris", της  alternative rock μπάντας των  Goo Goo Dolls. Ένα τραγούδι που  έβαλε στο προσκήνιο του μουσικού στερεώματος το τρίο από το το  Buffalo της New York, μετά από μια δεκαετία ύπαρξης. 
Η δημιουργία του κιθαρίστα και τραγουδιστή της μπάντας John Rzeznik, αρχικά γράφτηκε για το soundtrack της ταινίας City of Angels του Brad Silberling την χρονιά του 1998. Ριμέικ της ταινίας  Wim Wenders,  Wings of Desire (Der Himmel über Berlin). Όταν κλήθηκε να γράψει το τραγούδι, ουσιαστικά ήταν σε φάση να εγκαταλείψει το μουσικό του εγχείρημα, γιατί η μπάντα δεν είχε αρκετή ανταπόκριση από το κοινό και 13 χρόνια αναμονής μάλλον υπερβολικά κουραστικά ακούγονται. 
Η Εισπρακτική επιτυχία της ταινίας,  αλλά και του soundtrack, εκτόξευσε και το τραγούδι στην κορυφή. Η παραμονή του στο  Billboard Hot 100 για 18!! εβδομάδες αποτέλεσε ρεκόρ, αλλά και ανταμοιβή για την υπομονή τόσων ετών για την μπάντα. Οι τρεις υποψηφιότητες για Grammy ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα. Αν και το όνομα "Iris" δεσπόζει σαν τίτλος του, δεν αναφέρεται στους στίχους του καθόλου. Και το περιεχόμενο των στίχων δεν έχει καμιά σχέση με την "Iris". Απλά ο Rzeznik είχε γράψει το τραγούδι και έψαχνε τον τίτλο του. Έτσι, ξεφυλλίζοντας το περιοδικό  Billboard, έπεσε τυχαία σε ένα άρθρο του  Daniel Levitin, για μια σχεδόν άσημη τραγουδίστρια και τραγουδοποιό της country folk, την Iris DeMent. Αποφάσισε ότι το Iris είναι πολύ όμορφο όνομα για ένα τραγούδι. 
Αργότερα το τραγούδι μπαίνει στο έκτο άλμπουμ της μπάντας, το Dizzy Up the Girl. Από τότε το ταξείδι του τραγουδιού συνεχίζεται με πολλές διασκευές, αλλά και μουσικές επενδύσεις, με αποκορύφωμα μια θεατρική μεταφορά της "Αρκούδας" του  Anton Chekov. 

Jacek Maniakowski