Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Scorpions - The Zoo


Η ετυμολογία της λέξης ταξείδι είναι τα άξια είδα, γνώρισα αυτά που έχουν αξία και συνήθως δεν έχει να κάνει με κάποια γεωγραφική μετακίνηση, τουλάχιστον όταν γράφεται ακόμα με "ει". Αλλά καμιά φορά η έμπνευση είναι, όχι στο ταξείδι καθ' αυτό, αλλά στον προορισμό. Και σαν γνήσιος ερευνητής ανακαλύπτεις πράγματα, που οι ντόπιοι κάτοικοι τα βλέπουν σαν μια καθημερινότητα τελείως συνηθισμένη. Και οι Γερμανοί Scorpions έπρεπε να ταξειδέψουν στην μακρινή Νέα Υόρκη για να εμπνευστούν ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά τους τραγούδια. 
Το The Zoo, είναι δημιουργία των Rudolf Schenker και Klaus Meine και ο τίτλος του τραγουδιού δεν οφείλεται σε κάποια επίσκεψη στον περίφημο ζωολογικό κήπος της μεγαλούπολης αυτής. Το τραγούδι γράφτηκε το 1979. Μπήκε στο Animal Magnetism, έβδομο τους άλμπουμ και γνώρισε αρκετή επιτυχία πριν μπει στο κλασικό ρεπερτόριό τους. Από την φιλήσυχη, τότε, Γερμανία οι εικόνες της Αμερικής ήταν γι αυτούς από εντυπωσιακές ως παρανοϊκές. 
Αλλά η έμπνευση για το λυρικό μέρος προήλθε από ένα συγκεκριμένο μέρος του Manhattan, την 42nd Street. Ένας δρόμος με μεγάλη ιστορία, ουσιαστικά σαν μύθος. Χαρτογραφήθηκε το 1913 και ήταν αρχή μιας οδού, της Lincoln Highway, που φτάνει ως το  Lincoln Park του San Francisco, της  California. Τα 5,454 χιλιόμετρα αυτού του δρόμου, ενώνει την Αμερική και συντελέστηκε χάρη στον επιχειρηματία Carl G. Fisher. Αλλά Η ψυχή αυτού του δρόμου βρίσκεται στην Νέα Υόρκη, η  42nd Street. Εκεί μπορεί κανείς να να βρει θέατρα, οίκους ανοχή μαζί με Αφρο-Αμερικανούς νταβατζήδες, μαφιόζους, Λατινο-Αμερικανούς γκάνγκστερ και ό,τι απόκληρο μπορεί να φανταστεί κανείς. Και αυτό το σκηνικό συμπληρώνεται από τι πιο διάσημες πλατείες. 
Αυτά είδε και ο Klaus Meine και δημιούργησε τους στίχους του τραγουδιού. Το μεγαλύτερο μουσικό μέρος του τραγουδιού το είχε γράψει ο Rudolf Schenker κατά την διάρκεια της περιοδείας τους στις Η.Π.Α.. Όταν άκουσε ο τραγουδιστής το, μετέπειτα διάσημο riff, κατευθείαν θυμήθηκε μια επίσκεψη ου είχα κάνει σε κείνο τον δρόμο. Και αυτό που είδε, ειρωνικά, το παρομοίασε με ζωολογικό κήπο,  The Zoo. Ουσιαστικά αναφέρεται σε όλους τους δρόμους της μεγαλούπολης, αλλά το συνονθύλευμα της  42nd Street τον ώθηση στην παρομοίωση αυτήν. 
Jacek Maniakowski