Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Κεραίες


Η ποίηση πολλές φορές μοιάζει με έναν σπόρο, που ψάχνει απεγνωσμένα έδαφος  για να εξελιχθεί και να μπορέσει ξανά να αναπαραχθεί. Και αν φύγει η πραγματική ποίηση από τα βιβλία, ψάχνει να βρει αλλού καταφύγιο. Και πιο ζεστή αγκαλιά γι αυτήν έγινε η Ελληνική Ροκ σκηνή, με όλα τα παρακλάδια της. Οι καλλιτέχνες αυτού του χώρου απέδειξαν τον πλούτο και την εκφραστικότητα της ελληνικής γλώσσας. Αλλά πάνω απ' όλα φιλοξένησαν μέσα από τους στίχους τους την αλήθεια και την εξέφρασαν με λυρισμό, που αγγίζει κάθε ζωντανή ψυχή. Άλλοτε διηγούμενοι πράγματα που τα ΜΜΕ ποτέ δεν άγγιξαν, άλλοτε μοιράζοντας τα όνειρά τους και άλλοτε αφηγούμενοι  την ίδια τους την πορεία τους.  
 ....μες το κεφάλι μου Κεραίες, κρύες, γυαλίζουμε στον ήλιο, / γκρίζες κι αλλόκοτα ωραίες , στον παγωμένο μαύρο στύλο./ Μες στα κεφάλια μας Κεραίες, όλα τα σήματα λαμβάνουν ,/  αν τις τραβήξω δεν θα βγούνε , κι άμα τις βγάλω με τραβάνε...(Ελληνιστάν , Μικρόκοσμος, 2000). (http://echooadventures.blogspot.gr/2013/12/echo.html) Με αυτόν το τρόπο ο Γιώργος Ελευθέρογλου δίνει την εξήγηση για το συγκρότημα που ξεκίνησε ο ίδιος το 2003 με τον Κώστα Φλωροσκούφη στα ντραμς. Με την προσθήκη του Τάκη Μπόζογλου των Γκρόβερ στην κιθάρα και στο μπάσο του Πάρη Βαγιωνά, ολοκληρώνεται το σχήμα. Ουσιαστικά γι αυτούς ήταν μια "απόφαση για πειραματισμό"  'Έκαναν το παρθενικό τους live στο "Ξυλουργείο" του "Μύλου" τον Φεβρουάριο του '05. 'Έκτοτε εμφανίστηκαν με πολλές άλλες γνωστές μπάντες σε διάφορα σημεία της πόλης.
Το 2006 το συγκρότημα κυκλοφορεί το πρώτο της CD με τίτλο «Αυτοί δεν γελούνε ποτέ». Η ηχογράφηση έγινε με το πλανόδιο στούντιοo τους στην Θεσσαλονίκη, την Ασπροβάλτα, την Πτολεμαίδα και την Αριδαία και 11 τραγούδια, συν μια διασκευή του ομώνυμου τραγουδιού από τον Μιχάλη Αχλατζή (Χορευτές Του Βυθού).  Οι φιλικές συμμετοχές στο CD πάμπολλες, μεταξύ των οποίων και οι: Νίκος Δημητριάδης (Τα Ροδα Της Ερήμου), Θανάσης Δημητρακούδης (Πράσσειν Άλογα), Πέρτσινος (Γκρόβερ), Ντίνος Τσαναξής και Θοδωρής Μπιτζίδης.
Το επόμενο μεγάλο σκαλοπάτι στην πορεία τους είναι η  χρονιά του 2012, όταν κυκλοφορούν την δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά, Κεραίες 2. Και όπως λέγανε οι Ρωμαίοι, η Ανάγκη είναι η μεγαλύτερη Θεά, αυτή λοιπόν, τους ώθησε για έκφραση ακόμα πιο προσωπικών ανθρώπινων στιγμών αλλά και πιο δυνατών συναισθημάτων. Σε αυτό το άλμπουμ "τα τραγούδια είναι πιο ωμά και πρωτόλεια σε σχέση με το πιο έντεχνο ύφος του προκατόχου του, βασικός στόχος τώρα πια είναι η απευθείας βουτιά στην καρδιά του ακροατή." όπως αναφέρουν οι ίδιοι. 
Το ίδιο συγκρότημα, που αποτελείται πλέον από τους Γιώργος Ελευθέρογλου (Φωνητικά / Κιθάρα), Κώστας Φλωροσκούφης (Ντράμς), Παύλος Λιάνος (Μπάσο) , Κων/νος Μπέλλος (Κιθάρα), χαρακτηρίζει την μουσική του Ελληνόφωνο - Ανεξάρτητο - Επιθετικό -Ροκ . . ..Εγώ απλά το το μεταφράζω, ακούγοντας τα τραγούδια τους, ότι "επιτίθενται" για να "κατακτήσουν" κάθε ανεξάρτητη ψυχή, με την ποίηση να είναι ο βασικός τους καθοδηγητής με την εκφραστικότητα της ελληνικής γλώσσας. Και όλα αυτά με όχημα τις νότες της ροκ μουσικής. Μετέχουν και αυτοί στην  Rock N Roll Republic κίνηση. 
Jacek Maniakowski 

Κεραίες - Echo-λόγιο


Ο Γιώργος Ελευθέρογλου απαντά για τους Κεραίες
1) Τι συμβολίζει το όνομα σας;
....μες το κεφάλι μου Κεραίες, κρύες, γυαλίζουμε στον ήλιο, γκρίζες κι αλλόκοτα ωραίες , στον παγωμένο μαύρο στύλο. Μες στα κεφάλια μας Κεραίες, όλα τα σήματα λαμβάνουν , αν τις τραβήξω δεν θα βγούνε , κι άμα τις βγάλω με τραβάνε...(Ελληνιστάν , Μικρόκοσμος, 2000)

2) Χρήμα ή δόξα;
Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Χαρά , κάτι που να βγαίνει από μας και να το αγαπήσουν λίγοι ακόμη
3) Πως θα προβάλεις με μια λέξη ή μια φράση την μπάντα σου;
Ανεξάρτητος ήχος 
4) Σημείο μηδέν της μπάντας
Η πρώτη απόφαση για πειραματισμό, το 2003
5) Τι μουσική σας εκφράζει λιγότερο ή καθόλου;
Αυτό είναι καθαρά προσωπικό για ντον καθένα μας....Δεν μπορεί να απαντηθεί από ένα μέλος της μπάντας και μόνο.Μάλλον δεν καταλαβαίνουμε το λαικοποπ της πίστας και της μαρκίζας
6) Αν ήταν υπερόπλο η μουσική που θα την χρησιμοποιούσατε;
Για ειρήνη αλληλεγγύη και ηδονικά χαμόγελα 
7) Με ποιον θα θέλατε να ανεβείτε στην σκηνή;
Με πολλούς....Cave, Strummer, Veder, Cornell, Sonic Youth ,Peter Hammil, Ramones, Cure, Creed, Alice in Chains, stone Temple Pilots, Slipknot, Blackfield...δεν νομίζω ότι θα έχει τελειωμό....
8 ) Η μουσική σαν πολιτική ή θρησκευτική έκφραση;
Πολιτική
9) Οι επιρροές σας;
Αυτοί που θα ανεβαίναμε στη σκηνή μαζί τους....
10) Μέσον ή σκοπός το συγκρότημα;
Φυσικό επακόλουθο της ανάγκης
11) Μέσον ή σκοπός η μουσική;
Ανάγκη
12) Το ταλέντο συνοδεύει την αλαζονεία ή την ταπεινοφροσύνη;
Ανάλογα την παιδεία μας....Η αλαζονεία είναι για τους ατάλαντους....
13) Συμβολικά με ποιο ζώο θα παρομοιάζατε την μπάντα;
!
14) Μια ευχή για την μπάντα
όνειρο και ευχή μας είναι να συνεργαζόμαστε με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε και συχνά διαφορετικούς.
15) Ποιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο της μουσικής δημιουργίας;
Η σύγκλιση.Μόλις επιτευχθεί φωτίζει όμως περισσότερο απ΄όλα...


Θα τους βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/pages/%CE%9A%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%B5%CF%82/314748051884848
Θα τους ακούσετε εδώ:  https://myspace.com/keraies