Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

AC/DC - Jailbreak


Στην Rock'n'Roll οι μύθοι και οι φήμες μπερδεύονται με την πραγματικότητα. Ο μαγικός κόσμος της σίγουρα μπορεί να ακροβατεί και στις δύο όψεις της ζωής, την πραγματικότητα και την φαντασίωση. Παρ' όλα αυτά, είτε πηγή έμπνευση είναι αληθινή είτε όχι, πάντα προσφέρει κάποια ζουμερή ιστορία.... έστω και είναι από αυτές που θα διηγούμαστε στα εγγόνια μας..... με μπόλικη  σάλτσα. 
Ο  Bon Scott ήταν από τις πιο θρυλικές μορφές της Rock'n'Roll και την ζωή του την έκανε και τραγούδια. Αλλά και κάθε παρατήρηση ή ακόμα κάποια είδηση που διάβασε προσπάθησε να την κάνει και στίχο. Κάπως έτσι έχει και η ιστορία του "Jailbreak", τουλάχιστον η φήμη γύρω από την δημιουργία αυτού του τραγουδιού. Από τα πρώτα τραγούδια της μπάντας που πρωτοκυκλοφόρησε, μόνο στην Αυστραλία, στο '74 Jailbreak EP  και στο άλμπουμ  Dirty Deeds Done Dirt Cheap (1976). Είναι δημιουργία τριών μελών της μπάντας, των  Angus Young, Malcolm Young και φυσικά,  Bon Scott. 
Το λυρικό μέρος αφορά έναν διάσημο εγκληματία της χώρας της Ωκεανίας, τον  Mark Brandon Reid, γνωστό και ως "Chopper". Η δράση του οποίου καταγράφηκε και σε ταινία του 2000, με τίτλο  Chopper. Η δράση του είναι αρκετά πλούσια, αλλά το τραγούδι αφορά την αποτυχημένη του απόδραση από την φυλακή, για το φόνο ενός αρχηγού μιας συμμορίας. Ουσιαστικά ο "Chopper" είχε απογοητευτεί (χαχαχαχαχαχαχαχαχα) από την ζωή στην φυλακή και αποφάσισε να αποδράσει με την βοήθεια του φίλου του Jimmy Loughnan.  Φυσικά τα γεγονότα αποκτάν νόημα κωμωδίας, αν σκεφτεί κανείς, ότι ο  Jimmy είχε κλειστοφοβία( μπουαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα) και η απόδραση ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Την εξιστόρηση αυτών των γεγονότων υποτίθεται ότι διάβασε ο τραγουδιστής των AC/DC και έγραψε τους στίχους. 
Η ιστορία του  Mark Brandon Reid, μπορεί να είναι αληθινή, αλλά υπάρχει ένα μπέρδεμα με τις ημερομηνίες, εκτός αν ο Bon Scott είχε προφητικές ικανότητες. Αλλά το fake της ιστορίας δεν σταματά εδώ. οι φήμες λένε ότι, όταν πρωτογράφτηκε το τραγούδι, κάποια στιγμή όλοι σταμάτησαν να παίζουν το κομμάτι, όταν συνειδητοποίησαν, ότι έπαιζαν το "Gloria".. χμμμ....μάλλον το συνέχισαν, γιατί οι ομοιότητες κάτι παραπάνω από φανερές είναι. 
Το βιντεοκλίπ του τραγουδιού το σκηνοθέτησε ο  Paul Drane και γυρίστηκε σε ένα προάστιο της Μελβούρνης, το Sunshine. Είναι από τα πρώτα βιντεοκλίπ που χρησιμοποίηται ψεύτικο αίμα, αλλά και εκρήξεις. Κάποια μέλη της μπάντας είναι ντυμένα φύλακες και κάποια άλλα φυλακισμένοι. Επίσης υπάρχει ένα καταπληκτικό cover από τους  Aborginial band, Yothu Yindi, στο οποίο χρησιμοποιούν ακόμα και didgeridoo, παραδοσιακό πνευστό των πραγματικών κατοίκων της Αυστραλίας. 

Jacek Maniakowski

Megadeth - Hangar 18


Η εκδίωξη του  Dave Mustaine από τους Metallica, δεν έκανε και τόσο κακό στον ίδιο. Στην μουσική μάλλον είναι ευλογία, μιας και ιδιότροπος κιθαρίστας δημιούργησε άλλο ένα super group. Αλλά και στον ίδιο επέδρασε πολύ θετικά, μιας και η αποτοξίνωση του ήταν άκρως αποτελεσματική. Φυσικά, ανακάλυψε και τον Θεό... αλλά και κάποιους εξωγήινους. Και σε αυτούς αναφέρεται και το "Hangar 18"των Megadeth.
Αν και το τραγούδι αφορά τους εξωγήινους, δεν είναι αποκλειστική δημιουργία του  Mustaine . Το λυρικό μέρος ανήκει στον  drummer Nick Menza και το εμπνεύστηκε από την ομώνυμη του τραγουδιού ταινία του 1980. Βρίσκεται στο τέταρτο άλμπουμ της μπάντας το  Rust in Peace του 1990. Ο τίτλος του τραγουδιού αναφέρεται σε ένα μέρος της αεροπορικής βάσης  Wright-Patterson Air Force Base, κοντά στην Dayton του Ohio. Η συγκεκριμένη βάση δεν είναι οποιαδήποτε βάση. Αν και υπάρχει από το 1917, ουσιαστικά έγινε γνωστή μετά το 1947. Το πιο πιθανόν οι λάτρεις των X Files να γνωρίζουν πολλά για αυτήν, μιας που έχει γίνει επίκεντρο παρά πολλών θεωρείων συνωμοσίας. Από το 1952 εφαρμόζεται εκεί το  Project Blue Book, απόλυτα σχετιζόμενο με τα ΑΤΙΑ. Όμως το πιο πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει το υπόστεγο 18, "Hangar 18". 
Οι φήμες λένε ότι εκεί φυλάσσονται και εξετάζονται τα πτώματα των εξωγήινων του  Roswell, που βρέθηκαν μαζί με την πτώση εξωγήινου σκάφους . Ουσιαστικά μαζί με την Area 51 τα δύο κέντρα που σχετίζονται με όλες τις θεωρίες για εξωγήινους. Το θέμα του βιντεοκλίπ αυτό ακριβώς διαπραγματεύεται, τον βασανισμό διάφορων εξωγήινων. Το βίντεο γυρίστηκε στο San Pedro της California και στο κτήριο Water & Power. Στην αρχή του βίντεο ακούγεται και ένα άλλο τραγούδι από τον ίδιο δίσκο, το "Dawn Patrol". Κατά σύμπτωση, στο ίδιο κτήριο γύρισαν και το βιντεοκλίπ για το τραγούδι  "Crush 'Em", 9 χρόνια αργότερα. 
Η το κυρίως riff του τραγουδιού, είναι ακόμα από την εποχή, που ο Mustaine ήταν στους Metallica και είναι το ίδιο με αυτό του "The Call Of Ktulu". Είναι του ίδιου, αλλά μάλλον ήταν τόσο μαστουρωμένος όταν διώχτηκε από την προηγούμενη του μπάντα, που μεταξύ των πραγμάτων που ξέχασε ήταν και κάποια ριφάκια, αλλά και τραγούδια. Και οι  Metallica δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη, χτίζοντας την παράδοση που τους θέλει να σφετερίζονται ασύστολα μουσικές ιδέες άλλων. Αν και δύο τραγούδια έχουν κάτι από το   Kashmir των Led Zepplin. 
Αρχικά το τραγούδι ονομαζόταν N2RHQ, γράμματα που είδε  ο ντράμερ Nick Menza σε μια πλευρά κάποιου αεροπλάνου, όταν εμπνεύστηκε  το λυρικό μέρος του τραγουδιού. Ο ίδιος πιστεύει στην ύπαρξη εξωγήινων και ότι ο Ιησούς ήταν εξωγήινος και αυτός. Ο Mustaine εξήγησε, ότι οι στίχοι απλά κατηγορούν τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ για την μυστικοπάθεια τους. 

Jacek Maniakowski