Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Egg Hell - Echo-λόγιο


Οι Egg Hell απαντούν:
1) Τι συμβολίζει το όνομα σας; Χμ, μάλλον την αδυναμία μας να βρούμε ένα καλύτερο όνομα. Ίσως και την ελπίδα μας ότι αυτό που έχει τελικά σημασία είναι το περιεχόμενο και όχι το περιτύλιγμα.

2) Χρήμα ή δόξα; Θα τα ανταλλάσσαμε και τα δύο με 120 συναυλίες τον χρόνο ... κάθε χρόνο!!!

3) Πως θα προβάλεις με μια λέξη ή μια φράση την μπάντα σου; Πειραματική μουσική για τις μάζες.

4) Σημείο μηδέν της μπάντας Ο Jef ανεβαίνει στη σκηνή του 6 dogs ενώ ο Ekelon παίρνει θέση στη κονσόλα. Εκεί άρχισαν όλα.

5) Τι μουσική σας εκφράζει λιγότερο ή καθόλου; Θα απαντήσουμε διπλωματικά, λέγοντας ότι με όλες τις μουσικές μπορείς να εκφραστείς. Απλός ο καθένας μας περνάει φάσεις που τον εκφράζει κάτι και όχι κάτι άλλο, ενώ σε βάθος χρόνου όλα αυτά μπορεί να ανατραπούν. Έτσι και αλλιώς η ζωή ξέρει να μας εκπλήσσει όσο τίποτα άλλο.

6) Αν ήταν υπερόπλο η μουσική που θα την χρησιμοποιούσατε; Αν η μουσική ήταν υπέρόπλο δεν θα έφτανε ποτέ στα χέρια μας ... αν είχαμε χέρια.

7) Με ποιον θα θέλατε να ανεβείτε στην σκηνή; Εδώ χωράνε τουλάχιστον 5 διαφορετικές απαντήσεις. Νομίζω όμως πως όλοι μας θα γουστάραμε ένα jam με τον Thom και τον Jonny.

8 ) Η μουσική σαν πολιτική ή θρησκευτική έκφραση; Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν πολλοί προσπάθησαν να διοχετεύσουν τις πολιτικές ή και θρησκευτικές απόψεις τους μέσα στη μουσική. Όμως αυτό δεν ήταν τίποτα άλλο από μια προσπάθεια να χειραγωγήσουν την τεράστια επιρροή που μπορεί και έχει η μουσική στον ανθρώπινο ψυχισμό. Ως εκ τούτου οι προσπάθειες απέτυχαν μερικώς ή ολικώς. Ακόμα και ο ίδιος ο Ντίλαν αποποιήθηκε το πολιτικό του προφίλ ως μουσικός. Εν τέλη η μουσική μπορεί και λειτουργεί μόνο ως αυτόνομη και αμόλυντη οντότητα

9) Οι επιρροές σας; Πολλές και διάφορες

10) Μέσον ή σκοπός το συγκρότημα; Το συγκρότημα είναι το μέσον για να πετύχεις το σκοπό που είναι η μουσική.

11) Μέσον ή σκοπός η μουσική; Η μουσική είναι ο σκοπός που αγιάζει τα μέσα.

12) Το ταλέντο συνοδεύει την αλαζονεία ή την ταπεινοφροσύνη; Τίποτα από τα δυο. Το ταλέντο είναι πηγαίο, η το έχεις ή δεν το έχεις. Η αλαζονεία και η μετριοφροσύνη είναι πτυχές του ανθρώπινου χαρακτήρα. Μαθαίνεις να είσαι αλαζόνας επειδή στο προκαλεί/επιτρέπει ο κοινωνικός σου περίγυρος. Αντίστοιχα είσαι μετριόφρον επειδή το αντιλαμβάνεσαι ως αξία, ως αρετή. Το ταλέντο όμως δεν κατακτάται ούτε μαθαίνεται.

13) Συμβολικά με ποιο ζώο θα παρομοιάζατε την μπάντα;
-

14) Μια ευχή για την μπάντα Δεν κάνουμε ευχές ... μόνο όνειρα.

15) Ποιο είναι το πιο σκοτεινό σημείο της μουσικής δημιουργίας; Για το πιο σκοτεινό δεν ξέρω, αλλά σίγουρα το πιο δύσκολο είναι να μάθεις να αφήνεις τη μουσική σου ελεύθερη στα χέρια των άλλων. Εξ άλλου ήταν μέσω της μουσικής που διαδόθηκε παγκοσμίως η φράση "if you love somebody set them free".


θα τους ακούσετε εδώ: https://soundcloud.com/egg-hell

Fleetwood Mac - Oh Daddy


Η επιτυχία σπάνια συμβαδίζει με την ευτυχία. Κάτι τέτοιο είναι πιο φανερό ακόμα και σε μουσικά συγκροτήματα, που είναι μονίμως εκτεθειμένα σε εξωτερικούς παράγοντες και όσο ψηλά πετάς, άλλο τόσο εύκολος στόχος γίνεσαι. Η έλλειψη ευτυχίας συνήθως μέσα από την επιτυχία βρίσκει μια εύκολη δίοδο. Αλλά μια δίοδο σε περιστασιακή και τεχνητή ευτυχία και αυτή από μόνη της είναι μια παροδική κατάσταση που αφήνει περισσότερα κενά, παρά τα καλύπτει. Αλλά ένα συγκρότημα που οι φήμες το θέλουν να είναι σε μια μόνιμη έριδα μεταξύ τους, αλλά και η αγάπη του για χρήμα να είναι μεγαλύτερη αυτής για την μουσική, μετέτρεπε τα πάντα σε επιτυχία, σαν ήρωας κάποιου μυθιστορήματος του Τόμας Μαν. 
Οι φήμες είναι αυτές που έδωσαν και όνομα σε ένα από τα πιο μεγαλειώδη άλμπουμ στην ιστορία της ροκ. Το Rumours των Fleetwood Mac του 1977, έξανε μια τεράστια αίσθηση στο μουσικόφιλο κοινό και φυσικά και τις ανάλογες πωλήσεις. Ο Soft rock ήχος του, απλά εκτόξευσε ακόμα πιο ψηλά το συγκρότημα με το 11ο άλμπουμ της Βρετανικής μπάντας, σαν συνέχεια της επιτυχίας του προηγούμενου, ομώνυμου τους δυο χρόνια νωρίτερα. Όμως οι καταπληκτικές συνθέσεις του, έχουν στιγματιστεί από μόνιμες σχεδόν έριδες μεταξύ των μελών της μπάντας, αλλά μπορεί να πει κανείς ότι είναι και αποτέλεσμα αυτών. Η πίκρα της Christine McVie από τον χωρισμό της από τον μπασίστα  John McVie, μετατράπηκε σε κάποια αριστουργήματα. Αλλά ο άνθρωπος που κρατούσε την μπάντα δεμένη, έστω και μουσικά, ήταν ο δίμετρος ντράμερ τους ο  Mick Fleetwood. Λόγω της ιδιότητας του να να είναι το κέντρο αναφοράς για τα υπόλοιπα μέλη, αλλά και η κεντρική φιγούρα και κρίκος επικοινωνίας μεταξύ τους, είχε το παρατσούκλι father ή "The Big Daddy". 
Μάλλον είναι πολύ σπάνιες που ένα τραγούδι είναι αφιερωμένο ή αναφέρεται σε ένα άλλο μέλος της, αλλά το "Oh Daddy"  ανήκει σε αυτό. Ο μόνος που άντεξε την μεγάλη τουρνέ για την προώθηση του προηγούμενου και ήταν ο μόνος που στάθηκε στην Christine McVie, μετά από τον χωρισμό της από τον 8 χρόνια σύζυγο της και μπασίστα της μπάντας. Αν και οι σχέσεις στην μπάντα είχαν μια φυγόκεντρη δυναμική, ο μόνος που επανασυνδέθηκε με  την πρώην σύζυγό του ήταν ο ντράμερ, αν και ξαναχώρισε λίγο αργότερα. Η δημιουργός του τραγουδιού Christine McVie, αναφέρει πως οι στίχοι του έχουν μια ελαφριά ειρωνική και σαρκαστική διάθεση. Η σύνθεση αυτή ήταν η τελευταία της σε αυτό το άλμπουμ. Όπως αναφέρει ο συμπαραγωγός τους σε αυτό το άλμπουμ ο Richard Dashut, όλες συνθέσεις ήταν αποτέλεσμα ευαίσθητων αμυνών, που είχαν τα μέλη και τα συναισθήματα πολύ εύκολα εκφραζόταν από τους δημιουργούς των κομματιών. Όπως ακριβώς κάποιος εκφράζει ελεύθερα τα συναισθήματα σε φίλους, έτσι ακριβώς εκφραζόταν και τα μέλη μέσα από τα τραγούδια και το "Oh Daddy"  δεν αποτέλεσε εξαίρεση. 
Jacek Maniakowski