Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

U2 - Love Is Blindness


Οι U2 πριν γίνουν σούπα και τους απαρνηθεί το ροκ κοινό, όχι λόγω της ποιότητας των τραγουδιών τους αλλά κυρίως λόγω της δράσης του Bono, έγραφαν τραγούδια με βάθος και από την ψυχή τους.  Σχεδόν κάθε τους τραγούδι είχε και μια ιστορία από πίσω. Και το "Love Is Blindness" δεν ξέφυγε από αυτόν τον κανόνα. 
Το τραγούδι κυκλοφόρησε μαζί με το  Achtung Baby, το 1992. Αλλά γράφτηκε 4 νωρίτερα κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων για το  album Rattle and Hum.  Αν και μουσική του χρεώνεται σε όλη την μπάντα, την κεντρική μελωδία την έγραψε ο  Bono σε πιάνο, αλλά όχι για το συγκρότημα του, Αρχικά γράφτηκε για  την  Nina Simone!!! Τελικά άρεσε πολύ στους υπόλοιπους και είπαν όλοι να το κρατήσουν. 
Κατά την διάρκεια των των ηχογραφήσεων του Achtung Baby, ο κιθαρίστας The Edge, είχε χωρίσει από την γυναίκα του, την Aislinn O'Sullivan. Ο χωρισμός αυτό είχε επίδραση και στην τελική μορφή του τραγουδιού, μιας και το σόλο του ήταν έκφραση της προσωπικής του εμπειρίας. Το λυρικό μέρος είναι διφορούμενο. Αν και περισσότεροι πιστεύουν ότι αναφέρεται στην Αγγλο- Ιρλανδική διένεξη, ωστόσο ο δημιουργός τον στίχων λέει ότι έχεις και διαπροσωπικές προεκτάσεις. Συγκεκριμένα, ο τραγουδιστής αναφέρει ότι,  οι στίχοι δίνουν την εικόνα της τρομοκρατίας, κατασκευή βομβών και παρκαρισμένα αυτοκίνητα που εκρηγνύονται. Αλλά και προσωπικό επίπεδο έχει παρατηρήσει το φαινόμενο, στο οποίο οι άνθρωποι εμφυτεύουν ένα είδος ψυχολογικής νάρκης, σε κάποιους άλλους ανθρώπους. Όταν κατά λάθος οι νάρκη αυτή "πατηθεί" κάνει την ζωή, αυτού που που την κουβαλούσε, κομμάτια. Αλλά, τελικά όλα γυρίζουν και η τιμωρία βρίσκει και αυτόν που την εμφύτευσε. 
Γενικά οι στίχοι έχουν πολλές μεταφορές και ο καθένας μπορεί να βρει το δικό του νόημα. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός και της ποίησης. Στην  Zoo TV Tour, του 1992-1993 το τραγούδι παίχτηκε στις 154 από τις 157 συναυλίες. Από τότε παίχτηκε ελάχιστες φορές σε live. Γνώρισε αρκετά Cover, με πιο πρόσφατη και πιο αξιόλογη αυτή του Jack White από το μουσικό θέμα του Great Gatsby.
Jacek Maniakowski