Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Chris de Burgh - The Lady in Red


Είναι γνωστό ότι η μουσική μπορεί να πει με μερικές νότες και λίγους στίχους, αυτά που δε μπορούν να ειπωθούν με τόμους βιβλίων. Και ο έρωτας, λόγω της συναισθηματικής πίεσης έχει κάποιος για να τον αποδεχτεί, βρήκε  το καλύτερο μέσον έκφρασης. Αλλά η μακροχρόνια αγάπη βρίσκει πάντα μια εύκολη δίοδο να πει αυτά που θέλει μέσα από  ένα τραγούδι, καμιά φορά χωρίς την συνείδηση του κατόχου της. Και αυτή η ασυνείδητη ενσάρκωση σε ένα τραγούδι μπορεί να φέρει και την μεγαλύτερη επιτυχία για έναν καλλιτέχνη. 
Το The Lady in Red  του Chris de Burgh, δεν είναι ένα συνηθισμένο ερωτικό τραγούδι, αν και από τα πιο πετυχημένα και η μεγαλύτερη επιτυχία του καλλιτέχνη. Η δημιουργία του ίδιου του  Chris Davison, που είναι το πραγματικό του όνομα και το καλλιτεχνικό είναι πατρικό της μητέρας του, γεννημένου στο  Buenos Aires, βρίσκεται στο όγδοο του άλμπουμ, το Into the Light του 1986. Όμως η δημιουργία της σύνθεσης αυτής, δεν ήταν απλά μια έμπνευση, αλλά χρειάστηκε σχεδόν έναν χρόνο να ολοκληρωθεί. Το βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση ήταν ο τίτλος. Ο αρχικός "The Way You Look Tonight," δεν ταίριαζε στον καλλιτέχνη, καθώς υπήρχε ένα τραγούδι με αυτόν του Fred Astaire, από το  1936. 
Το λυρικό μέρος είναι αφιερωμένο στην γυναίκα του, την Diane. Και αυτή ήταν η αιτία για να βρεθεί ο τίτλος του τραγουδιού. Όταν την είδε για πρώτη φορά σε ένα nightclub και φυσικά, φορούσε κόκκινα. Σίγουρα όμως, δεν ήταν τα κόκκινα ρούχα η αιτία, που την ξεχώρισε μέσα στο πλήθος. Ο ίδιος αναφέρεται στην πηγή έμπνευσης του, ότι ψάχνοντας το τίτλο θυμήθηκε τι φορούσε, όταν την είδε πρώτη φορά. Κάποια στιγμή ανέφερε στην προσωπική του ιστοσελίδα, ότι δεν αφορά αποκλειστικά την γυναίκα του, αλλά σε μια κατάσταση. Μια δική του, να εκτιμήσει αυτούς τους ανθρώπους, που τους θεωρεί σημαντικούς στην ζωή, αλλά ταυτόχρονα και δεδομένους. Τα πράγματα που μας ελκύουν στους ανθρώπου πολύ δύσκολα μπορούμε να τα περιγράψουμε. Και στην δική του περίπτωση, ήταν ήδη παντρεμένος με την Diane, όταν την είδε για "πρώτη φορά" σε κείνη την αίθουσα γεμάτη κόσμο. 
Μετά από την τεράστια του επιτυχία αυτή, Νο 1 σε 25 χώρες, δεν κατάφερε να κάνει κάτι παρόμοιο. Αλλά κέρδισε ένα σταθερό μουσικό κοινό και η ζήτηση για τα τραγούδια του υπάρχει ακόμα και σήμερα. Για πολλούς ήταν το πιο γλυκό ερωτικό τραγούδι που γράφτηκε ποτέ. Ακόμα και σήμερα το ζευγάρι είναι μαζί, αν και στη δεκαετία του '90 είχαν μια δημόσια αντιπαράθεση, λόγω μιας παρασπονδίας το τραγουδιστή με την νταντά των παιδιών του. Κάτι που έληξε με την δική του υποχώρηση. 
 Jacek Maniakowski