Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Pink Floyd - Money


Σίγουρα  οι γυναίκες έχουν την μεγαλύτερη μερίδα στην θεματολογία των ροκ τραγουδιών. Ένα μεγάλο μέρος περιλαμβάνει και ο πόλεμος. Αλλά για να υπάρχουν αυτά, γυναίκες και πόλεμος, βασική προϋπόθεση είναι το χρήμα. Συνήθως  ο κάθε καλλιτέχνης έχει  μια ενοχική προσέγγιση προς  αυτό και αναφέρεται στην σκοτεινή πλευρά του. Αλλά όταν πίσω από την "σκοτεινή πλευρά της σελήνης" υπάρχουν 34 εκατομμύρια πωλήσεις, τότε μάλλον το τραγούδι για το χρήμα, το φέρνει κιόλας. 
Ίσως τα λόγια περισσεύουν για το αριστούργημα των Pink Floyd, το The Dark Side of the Moon του 1973, όπου βρίσκεται η δημιουργία του Roger Waters, το Money. Το λυρικό μέρος μιλάει για την αρνητική πλευρά του χρήματος. Πολλές φορές ο στίχος "Money, it's a gas" έχει παρερμηνευτεί σαν φόρος τιμής  για τα χρήματα, σαν ανάδειξη τους σαν μέσο. Αλλά το χρήμα στον λυρισμό δε μπορεί να χει ιδιαίτερο βάθος και περαιτέρω ανάλυση, θα μπορούσε μόνο να αναφερθεί σαν οικονομική απόδοση ενός τραγουδιού.
Αλλά το μουσικό μέρος, όπως άλλωστε σε κάθε σύνθεση της μπάντας, παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον.  Οι Roger Waters και David Gilmour δήλωσαν ότι το τέμπο του τραγουδιού είναι κυρίως σε 7/8, αν και γράφτηκε στα 7/4. Στο σόλο όμως. το τέμπο γίνεται 4/4. Αν η παραγωγή είναι κάπως "στεγνή", σαν  να ηχογραφήθηκε σε μικρό δωμάτιο, στα φωνητικά δημιουργείται ένα βάθος, λόγω αντήχησης. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διπλής ηχογράφησης. Γενικά η  μουσική πρόοδος του τραγουδιού βασίζεται  σε  Rythm'n' blues φόρμες. 
Αν και το τραγούδι χρεώνεται στον Roger Waters, όλη η μπάντα συνέβαλε στην δημιουργία του με τον Gilmour να είναι υπεύθυνος για την αλλαγή των ρυθμών, αλλά και για το σόλο. Τα πολλά ηχητικά εφέ, ηχογραφήθηκαν πριν και "συναρμολογήθηκαν" με παραδοσιακό τρόπο, ξυράφι και κόψιμο της ταινίας. Ένα γεγονός που ήταν αρκετά χρονοβόρο, καθώς τα ψηφιακά μέσα ήταν ανύπαρκτα τότε. Και τα εφέ δημιουργούνταν με τρόπο, πολλές φορές, με τραγελαφικό τρόπο. 
Στην παραγωγή συμμετείχε ο πολύς Alan Parsons, τρία χρόνια πριν δημιουργήσει  το δικό του Project. Μαζί με το "Us And Them," είναι τραγούδι που χρησιμοποιήται σαξόφωνο. Οι στίχοι του αναφέρονται και στην ταινία The Wall, στην σκηνή όπου, ο Pink πιάνεται από τον δάσκαλό του να γράφει ποιήματα στην τάξη. Ο δάσκαλος αρπάζει το γραπτό του και διαβάζει δυνατά στην τάξη, με σκοπό να το σαρκάσει και να ταπεινώσει τον ήρωα. Το ποίημα είναι ένα τετράστιχο από το  Money. 
 Jacek Maniakowski

Agent Orange - Somebody To Love


Η Καλιφόρνια έβγαλε κατά καιρούς μεγάλα και ποιοτικά punk rock groups ειδικά την περίοδο 1977-1983 αμέτρητα συγκροτήματα ξεπήδησαν από όλη την πολιτεία της Καλιφόρνια ειδικά βέβαια από το Λος Άντζελες .. 
Οι Agent Orange ξεκίνησαν από την Orange Country εξ' ου από πήραν το όνομα τους ..Το 1979 στο πρώτο EP που κυκλοφόρησαν βρίσκεται ένας από τους κορυφαίους punk rock ύμνους όλων των εποχών το τραγούδι Bloodstains .. ένα πραγματικά classic & must τραγούδι για όσους θέλουν να ξεκινήσουν την άλφα - βήτα της Punk μουσικής ..
Οι Αgent Orange μπορεί κατά βάση να ήταν μια punk rock μπάντα αλλά είχαν τις ρίζες τους και στην Surf μουσική , ενδεικτικό σε αυτό είναι στον πρώτο τους δίσκο το 1981 "Living In Darkness" θα διασκευάσουν 3 από τα κλασικότερα ορχηστρικά κομμάτια της Surf μουσικής ... To Pipeline των Chantays , Το Miserlou των Dick Dale and his Deltones και το Mr. Moto Belairs ...
Αλλά εκτός των Surf classics θα διασκευάσουν και το 1983 ένα Rock classic το Somebody To Love τραγούδι που πρωτοηχογραφήθηκε το 1966 από τους Great Society το προηγούμενο συγκρότημα δηλαδή της Grace Slick και θα το πάρει μαζί όπως συνηθίζουμε να λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις στους Jefferson Airplane θα το ηχογραφήσουν το 1967 για να γίνει ένα από τα θρυλικότερα και κλασσικότερα τραγούδια στην ιστορία της Rock μoυσικής .....

 Gary Lexicondevil