Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

As Tears Go By - Marianne Faithfull




Πρώτη επιτυχία για τη Marianne Faithfull, το 1964, το As Tears Go By, αρχικά είχε τον τίτλο As Time Goes By, αλλά μετονομάστηκε για να αποφευχθεί σύγχυση με το ομώνυμο κομμάτι που ακούστηκε στην ταινία Casablanca.
Γράφτηκε από το Mick Jagger και τον Keith Richards, καθώς οι σχέσεις της Marianne με τους Rolling Stones είναι γνωστές και με τη βοήθεια του manager του συγκροτήματος, Andrew Oldham, έγινε hit. Ήπιος, ευγενικός - θα έλεγε κανείς - ήχος, νοσταλγική μελωδία και με την ενορχήστρωση του Phil Spector και σε συνδυασμό με το γενικότερο ύφος της εποχής, η επιτυχία ήταν εξασφαλισμένη.
Η ηχογράφηση έγινε με το σκεπτικό να βγει το κομμάτι στη δεύτερη πλευρά του debutο single της Marianne Faithfull, αλλά τελικά αποτέλεσε το πρώτο της κομμάτι που την οδήγησε και στην κορυφή.
Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε η version των Rolling Stones και κατά δήλωση του ίδιου του Jagger, δε φαντάστηκαν ποτέ, γράφοντάς το, να το κρατήσουν για τους ίδιους, το έδωσαν κατευθείαν στη Faithfull.
Το τραγούδι εκτελέστηκε και από τη Nancy Sinatra το 1966, μεταφράστηκε στα ιταλικά με τίτλο Con le mie lacrime, το 1965 και τελευταία διασκευάστηκε το 1998 από τον πιανίστα David Lanz για το album του Songs from an English Garden.

Μαρία Αναστασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου