Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Belleville



Οι Belleville είναι ένα ιδιαίτερο συγκρότημα από πολλές οπτικές και απόψεις. Το ταλέντο τους δεν είναι αυτό που τους ξεχωρίζει, μιας και υπάρχουν πολλά συγκροτήματα με περίσσιο μουσικό ταλέντο, αλλά ο συνδυασμός θεαματικότητας  μουσικής και ταλέντου δημιουργεί έναν μοναδικό συνδυασμό. Οι προσεκτικά επιλεγμένες συνθέσεις, εκτελεσμένες με προσωπικότητα δική τους αγγίζουν, όχι μόνο, την αίσθηση της ακοής, αλλά και οπτικά μας ταξειδεύουν χρονικά και γεωγραφικά σε ατμόσφαιρα ενός καμπαρέ του μεσοπολέμου. Και ακόμα και αν το όνομά τους θυμίζει Παρίσι, πολύ άνετα θα μπορούσαν να σταθούν στην σκηνή ενός βερολινέζικου καμπαρέ αυτής της εποχής.
Η Belleville ήταν μια γειτονιά του Παρισιού που κατοικούνταν από την εργατική τάξη. Ιστορικής σημασίας, μιας και έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην Β' Γαλλική Δημοκρατία. Σήμερα είναι μια πολύχρωμη, πολυπολιτισμική γειτονιά με πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα. Η ιδέα του ονόματος δεν προήλθε από την γειτονιά του Παρισιού, αλλά από την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Sylvain Chomet, les Triplettes de Belleville. Η ιδέα για την δημιουργία του συγκροτήματος προήλθε από την φωνή τους, την Δώρα, πριν δυο χρόνια περίπου. Ήθελε να εκφράσει τις μουσικές τις προτιμήσεις σε μουσική των μιούζικαλ, rythm'n'blues και ήχων σκοτεινών καμπαρέ. Και όλα αυτά να αποδοθούν και θεατρικά  Η συνάντηση με την Ειρήνη, που παίζει τσέλο, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, μιας και η ίδια αναζητούσε κάτι τέτοιο. Η αναζήτηση τους για ακόμα έναν μουσικό τελικά απέφερε.... προσθήκη βίντεο, στο ήδη εντυπωσιακό τους σόου.
Οι Δώρα Τσίγκα: Φωνή, Λουκάς Γιαννακίτσας : Κόντρα μπάσο & φωνή, Ειρήνη Αναστασίου : Tσέλο -ακορντεόν-μελόντικα & φωνητικά, Γιάννης Καφετζόπουλος : Πιάνο-Κιθάρα & φωνητικά, Θοδωρής Χριστοδούλου : Tύμπανα, Σπύρος Παπαρουλιας και Φώτης Βελέντζας : Video Art "Πιστεύουν πως σύμφωνα με την σημερινή μουσική πραγματικότητα, τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο σύγχρονο από το ρετρό". Έχουν παίξει σε αρκετές μουσικές σκηνές τις Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως Ρέθυμνο, Καλαμάτα, Πάτρα και στο καζίνο της Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα άνοιξαν την συναυλία των puppini sisters στο gagarin. Στα μελλοντικά τους σχέδια είναι να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το ρεπερτόριο τους και να το κάνουν ακόμα πιο "καμπαρετζίδικο", εμπλουτίζοντας το με δικές τους συνθέσεις. 
Jacek Maniakowski 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου