Κυριακή 14 Απριλίου 2013

R.E.M - Man on the Moon



Ο άνθρωπος μπορεί να ξεχάσει, ένα γραπτό μπορεί να καεί και κάποιο αρχείο να καταστραφεί. Αυτό που δεν πρόκειται να μην χαθεί ποτέ είναι μια μελωδία. Και ένα τραγούδι πάντα είναι είναι ένας καλός αγωγός γνώσης, ειδικά όταν μιλάει για προσωπικότητες που δεν έγιναν κατανοητές από την πλειονότητά μας, καταφέρνει να δώσει το ακριβές στίγμα, με λίγες νότες και μερικούς στίχους, ακόμα και για τους πιο παράξενους ανθρώπους.
Το "Man on the Moon" των R.E.M, ανήκει σε αυτήν την κατηγορία τραγουδιών. Είναι το δεύτερο σινγκλ από το άλμπουμ τους, το Automatic for the People του 1992. Το κομμάτι υπάρχει και στο soundtrack της ομώνυμης ταινίας του 1999, τη οποία έντυσαν μουσικά οι R.E.M και με πρωταγωνιστή στον ρόλο του ήρωα του τραγουδιού, τον Jim Carrey. Το τραγούδι αναφέρεται στον Andy Kaufman. Ουσιαστικά το τραγούδι έδωσε τον τίτλο της ταινίας και το γκρουπ πρωτο-ασχολήθηκε με την αινιγματική προσωπικότητα αυτού του κωμικού.
Ο Andy Kaufman ή Andrew Geoffrey Kaufman, όπως είναι πλήρες το όνομά του, γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1949 και άφησε τούτο τον κόσμο στις 16 Μαΐου 1984, στο νοσοκομείο του δυτικού Χόλυγουντ, από καρκίνο. O ίδιος περιέγραφε τον εαυτό του ως «άνθρωπο που τραγουδά και χορεύει», αποφεύγοντας να χαρακτηριστεί ως κωμικός. Ηθοποιός και διασκεδαστής διακρίθηκε κυρίως στο είδος της stand-up κωμωδίας και στο χώρο της τηλεόρασης. Με τη συμμετοχή του στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά Taxi (1978-83), στον ρόλο του Latka Gravas, εξελίχθηκε σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς κωμικούς της Αμερικής, ωστόσο οι ερμηνείες του και οι δημόσιες εμφανίσεις του στην τηλεόραση υπήρξαν αρκετές φορές ασυνήθιστες, αντισυμβατικές και συχνά αλλόκοτες, άλλοτε εξοργίζοντας και άλλοτε δημιουργώντας αμηχανία στο κοινό. Γνωστές είναι οι -μιμήσεις του Elvis στο Saturday Night Live, την ατάκα του "Hey, baby are we losing touch?" βάζει και στους στίχους του τραγουδιού ο Stipe .Χαρακτηριστικές θεωρούνται οι εμφανίσεις του ως Tony Clifton, υποδυόμενος έναν απωθητικό τραγουδιστή που παρενοχλούσε το κοινό του, καθώς και ως επαγγελματίας παλαιστής. Στις δύο αυτές περιπτώσεις, ο Κάουφμαν ερμήνευε με μεγάλη αληθοφάνεια, φθάνοντας συχνά στα άκρα, έτσι ώστε να μην είναι ευδιάκριτη η χιουμοριστική πτυχή των εμφανίσεων του και οι χαρακτήρες του να παρουσιάζονται ως αληθινοί, προκαλώντας την αντίδραση και κατά συνέπεια τη συμμετοχή του κοινού.
Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου