Σάββατο 6 Απριλίου 2013

socrates drank the conium



Κάπου το 1982 ή 1983 ο κολλητός μου εκείνη την εποχή, μου δώσε τα ακουστικά από το walkman του να ακούσω κάτι. Ο ήχος ήταν πρωτόγνωρος για μένα, αν και μου φαινόταν αρκετά σκληρός για τα παιδικά μου αυτιά, μιας και κείνο τον καιρό τα ακούσματα μου ήταν Boney M και ABBA, απλά μαγεύτηκα. Όταν τον ρώτησα τι ήταν αυτό... η απάντηση που έλαβα ήταν απλή: Socrates, Έλληνες...δεν τους ξέρεις??? Που να να τους ήξερα, εδώ ούτε hard rock είχα ακούσει. Αυτήν ήταν η πρώτη γνωριμία με την hard rock, μια πηγή συνεχών ανακαλύψεων, αλλά αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι ότι χώρεσαν σε ένα όνομα δύο πράγματα, που όσο και σκοτεινές εποχές να περάσουν, πάντα θα αναβλύζουν φρεσκάδα και καινούργια ενέργεια. Πάντα θα υπάρχουν σημεία που ποτέ δεν έχουμε ανακαλύψει και φυσικά μιλάμε για τους Socrates ή socrates drank the conium, όπως λεγόταν κάποια στιγμή. Πρόκειται για το πρώτο hard rock συγκρότημα της Ελλάδας.
Το γκρουπ ίδρυσαν οι Αντώνης Τουρκογιώργης (μπάσο, τραγούδι), Γιάννης Σπάθας (κιθάρα) και Ηλίας Μπουκουβάλας (ντραμς) το 1969!!!!!!!, υλοποιώντας μια σύνθεση "rock τρίο", που ήταν πολύ δημοφιλής στις αρχές της δεκαετίας του '70, με βασικό πρότυπο τους Cream. Πρωτοεμφανίστηκαν στα club της Αθήνας, και κυρίως στο "Κύτταρο". Το πλούσιο ρεπερτόριό τους συμπεριλάμβανε κομμάτια του Jimi Hendrix, Rolling Stones, Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath αλλά και δικά τους, ακόμα και παραδοσιακά, για πρώτη φορά διασκευασμένα για ηλεκτρικά όργανα. Ωστόσο η ιστορία τους δυστυχώς, ανήκει και αυτή στην πάντα πονεμένη ελληνική ροκ σκηνή.
Το πρώτο τους άλμπουμ κυκλοφορούν το 1972 σαν "Socrates Drank The Conium" με τον ομώνυμο τίτλο, αν και οι σύνθεση τους άλλαζε, οι Σπάθας, Τουρκογιώργης ήταν το βασικό δίδυμο ως το 1983. Η τετραετία 72-76 ήταν οι πιο γόνιμη της καριέρας τους. Μετά το ντεμπούτο του κυκλοφορούν το "Taste Of Conium" (1972, έπειτα από αυτό τη θέση του ντράμερ κατέλαβε ο Γιώργος Τρανταλίδης), το "On The Wings" (1973) και το ζενίθ τους, το "Phos" (1976), με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στα κίμπορντς. Το συγκρότημα δημιούργησε διεθνή καριέρα, αλλά η ποιότητα και ανταπόκριση που είχαν από το κοινό, δεν συμβάδισε ποτέ με την οικονομική τους ανταμοιβή. Το περίφημο album "On The Wings" που γράφτηκε σε 8 ώρες μόνο, ακουγόταν σχεδόν σε όλη την Αμερική. Και φυσικά δε μπορούμε να αγνοήσουμε το "Ρhos", τον πιο εμπορικό ελληνικό ροκ δίσκο όλων των εποχών με πάνω από 200.000 πωλήσεις. Σε μια περίοδο που είχαν ταυτόχρονα κυκλοφορήσει δίσκους ο Dylan και οι Black Sabbath, οι κριτικοί του Billboard παραμιλούσαν με το ελληνικό συγκρότημα που λεγόταν Socrates!
Το 1981 πήγαν στο Λονδίνο όπου και τους ανέλαβε ο παραγωγός των Jam, Coppersmith (είχε συνεργαστεί με Stones και Gabriel). Λίγο αργότερα συνειδητοποίησαν το "αντιεμπορικό" του ονόματός τους και μετονομάστηκαν σε Plaza.Το group περιόδευσε με τους UFO όταν πραγματοποιούσαν την αποχαιρετιστήρια περιοδεία τους σε 23 πόλεις της Αγγλίας. Oταν υπέγραψαν τότε το συμβόλαιο στη Virgin και πήραν 35.000 στερλίνες, πλήρωσαν μέχρι και τον στιχουργό του Elton John να βοηθήσει τον Τουρκογιώργη στους στίχους, πήραν ένα ρυθμικό κιθαρίστα από Γαλλία, ένα καλό σαξοφωνίστα, και ...ξέμειναν από λεφτά.
Η ιστορική άρνησή τους στην μεγάλη πρόταση στη Warner έναντι 50.000 στερλινών  η οποία όμως συνεπαγόταν και εγκατάσταση στην Αμερική τους στίχησε εμπορικά, αλλά και για την συνέχεια της καριέρας τους. Γύρισαν στην Ελλάδα για μερικές συναυλίες και ...διαλύθηκαν. Επανενώθηκαν το 1999 και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να δίνουν συναυλίες κρατώντας τον μύθος τους ....ζωντανό!!! 
Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου