Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ivan Král



Το σύμπαν αποτελείται κυρίως από σκοτεινή ύλη. Αόρατη ή δυσθεώρητη, αλλά κινητήριος δύναμη των πάντων. Το σύμπαν του rock'n'roll λειτουργεί με τους ίδιους κανόνες, γεμάτο με κρυφούς ήρωες. Η λάμψη των μουσικών αστέρων μπορεί να τους κρύβει, αλλά οποιοσδήποτε θελήσει να τους ψάξει σε βάθος, σίγουρα θα καταλάβει ότι η λάμψη οφείλεται στην δική τους δουλειά. Μια τέτοια περίπτωση είναι και του Ivan Král. 
Ο Ivan Král, γεννήθηκε στην Πράγα, 12 Μαϊού του 1948. Η μεταπολεμική Τσεχοσλοβακία δεν ήταν ιδιαίτερα φιλόξενη για τον μέλλοντα κιθαρίστα, μπασίστα, παραγωγό και σκηνοθέτη. Για την ακρίβεια αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του, μαζί με τους γονείς του, μετά την καταστολή της "Άνοιξης Της Πράγας" από τους Σοβιετικούς. Οι δηλώσεις του πατέρα του ενάντια στην στρατιωτική επέμβαση, άνοιξαν άλλες  προοπτικές για τον  20χρονο Ivan Král...... rock'n'roll προοπτικές. 
Η Νέα Υόρκη ήταν μουσικά πολύ γόνιμη και γι αυτόν. Η μουσική του καριέρα ξεκινάει με τους Blondie, στην πρώιμη τους φάση. Από το 1975 ως το 1980, συμμετέχει στην μπάντα της Patti Smith. Μαζί της ηχογραφεί 4 άλμπουμ, μεταξύ των άλλων και το καταπληκτικό Horses (1975).  Το 1976 μαζί με τον Amos Poe δημιουργού το ντοκιμαντέρ "The Blank Generation", για την  punk-rock σκηνή της Νέας Υόρκης. Όταν η  Patti Smith διαλύει την μπάντα της, ακολουθεί τον Iggy Pop και μαζί ηχογραφούν δυο άλμπουμ. Οι συνεργασίες του με τους John Waite και Eastern Bloc αποφέρουν από ένα άλμπουμ. Ώσπου το 1992 το πρώτο δικό του δημιούργημα το Native, αργότερα κυκλοφορεί και το Nostalgia (1995). 
Στην συνέχεια αποφασίζει να αρνηθεί μια συνεργασία με την Patti Smith. Η τελευταία του συνεργασία είναι οι Gypsy Streams και το ντεμπούτο τους άλμπουμ Triny Vocal Trio (2001). Η δραστηριότητα του συνεχίζεται κυρίως σαν παραγωγός  στο Ann Arbor του Michigan, όπου έχει και το προσωπικό του στούντιο. Η πατρίδα τον έχει τιμήσει όπως ακριβώς αξίζει σε έναν ροκ αστέρα, αν και ήταν πάντα σε καλλιτέχνες με πολύ μεγαλύτερη λάμψη. 

Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου