Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Red Hot Chili Peppers - Californication



Το "Californication" των  Red Hot Chili Peppers, είναι τραγούδι από το ομώνυμο άλμπουμ τους του 1999.  Ένας δίσκος που τους εκτόξευσε στην κορυφή και ακούστηκε από αυτιά που δεν ανήκουν στον χώρο της ροκ μουσικής. Από τις πιο μελωδικές στιγμές της μπάντας, ήταν το τέταρτο σινγκλ από αυτό το άλμπουμ. Η δημιουργία των Kiedis, Smith, Flea, Frusciante δεν έφτασε την κορυφή, αλλά παραμένει ένα τραγούδι αναλλοίωτο στον χρόνο. 
Και όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχει παρθενογέννεση στο rock'n'roll, έτσι και αυτό το τραγούδι, έχει τα μουσικά του "πατήματα". Το κυρίως riff του, ο  John Frusciante το "εμπνεύστηκε" από το "Carnage Visors" των The Cure. Αλλά αυτό που παρουσιάζει περισσότερο ενδιαφέρον είναι το λυρικό μέρος του. Αναφέρεται στην σκοτεινή πλευρά του Hollywood και την κουλτούρα που εξάγει. Ο Kiedis, στο βιβλίο του Scar Tissue, αναφέρει ότι ο στίχος "Psychic spies from China try to steal your mind's elation." είναι εμπνευσμένος από μια κουβέντα που άκουσε, όταν ήταν στην Νέα Ζηλανδία. Ειπώθηκε από μια γυναίκα στον δρόμο, που με στόμφο έλεγε πως είναι "ψυχική κατάσκοπος στην Κίνα", με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. 
Δεν αφήνει κανένα σημείο της πλαστικής αυτής κουλτούρας ασχολίαστο. Την βιομηχανία του πορνό  ("hardcore soft porn"), τους πλαστικούς χειρούργους,  ("pay your surgeon very well to break the spell of aging"), ακόμα και τους Kurt Cobain και  David Bowie δεν αφήνει ασχολίαστους ("Cobain, can you hear the spheres singing songs off Station to Station?").  Το Star Wars και το Star Trek τα σχολιάζει και αυτά  ("and Alderaan's not far away"), ("Space may be the final frontier but it's made in a Hollywood basement"), αφήνοντας υπόνοιες για την συνωμοσία της προσσελήνωσης και τα την βόλτα στο φεγγάρι του  Neil Armstrong. Απλά είναι ένα τραγούδι για ψεύτικα φώτα της ηλιόλουστης California. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου