Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Jimi Hendrix - Foxy Lady


Σίγουρα ο έρωτας είναι συνδεδεμένος με την μουσική, όσο κανένα μέρος της ζωής του ανθρώπου. Από ρομαντική προσέγγιση ως και καθαρά σεξουαλική. Αλλά κάποια τραγούδια από τις πρώτες νότες δείχνουν την ...ερωτική τους διάθεση. Ένα από αυτά είναι και το "Foxy Lady" ή "Foxey Lady" του μοναδικού Jimi Hendrix και της μπάντας του τους Experience. 
Το τραγούδι βρίσκεται στο ντεμπούτο άλμπουμ του καλλιτέχνη, το Are You Experienced του 1967. Είναι από τις πρώτες ενδείξεις του κιθαριστικού του ταλέντου και της μοναδικότητας στο παίξιμο της. Η διάχυτη σεξουαλικότητα του τραγουδιού οφείλεται στη ιδιαίτερη τεχνική του τεράστιου αυτού κιθαρίστα, ονομαζόμενη και σαν "Hendrix chord". Σχετικά με τους στίχους υπάρχουν πολλές διαφορετικές οπτικές σχετικές με την πηγή της έμπνευση. Ο ίδιος ο Hendrix, ανέφερε ότι, δεν πρόκειται για κάποια συγκεκριμένη γυναίκα και οι στίχοι δεν υποδηλώνουν τίποτα.
Ωστόσο υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι εμπνεύστηκε το λυρικό μέρος από την Heather Taylor, την τότε σύζυγο του Roger Daltrey. Όταν έπαιζε support στους The Monkees, το 1967. Οι κοπέλες δεν ενδιαφερόταν για την μουσική του. Για να κερδίσει την προσοχή τους το Foxy Lady το έκανε "Foxy Davy", προς τιμή του Davy Jones, τραγουδιστή της μπάντας που υποστήριζε.....


Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου