Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Muse - Feeling Good


Στην σύγχρονη μουσική ιστορία υπάρχουν μελωδίες σχεδόν αρχετυπικές, που απλά αλλάζουν....φωνές και οι εκτελέσεις συναγωνίζονται μεταξύ τους στην ποιότητα και μοναδικότητα. Ένα από αυτά είναι και το "Feeling Good"  ή περισσότερο γνωστό σαν "Feelin' Good". Η σύνθεση ανήκει στους  Άγγλους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς  Anthony Newley και Leslie Bricusse και δημιουργήθηκε για το μιούζικαλ The Roar of the Greasepaint - The Smell of the Crowd. 
Το τραγούδι πριν κάνει την πρεμιέρα του στο  Broadway, έναν χρόνο μετά την δημιουργία του, το 1964,  τραγουδήθηκε από τον  Cy Grant, ηθοποιό, συγγραφέα, ποιητή και μουσικό, αλλά και τον πρώτο έγχρωμο παρουσιαστή του BBC. Ο εν λόγω ηθοποιός είχε τον ρόλο του "Νέγρου" στο μιούζικαλ που διαπραγματεύεται το status quo ανάμεσα στην ανώτερη και κατώτερη κοινωνική τάξη στην δεκαετία του '60. Το τραγούδι ακούγεται στην δεύτερη πράξη. 
Σαν ξεχωριστό από το μιούζικαλ τραγούδι, ξεκίνησε το ταξείδι του με την Nina Simone  το 1965 και στο άλμπουμ της  I Put a Spell on You, απ όπου έγινε γνωστό ανά την υφήλιο. Από τότε έχει γνωρίσει πάμπολλες εκτελέσεις και σε πολλές γλώσσες και σε πολλά τέμπο. Έχει ντύσει μουσικά τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, αλλά και διαφημίσεις. Για να φτάσουμε στο 2001 και την μοναδική εκτέλεση από τους Muse. Το τραγούδι βρίσκεται στο  Origin of Symmetry άλμπουμ τους. Σύμφωνα με το περιοδικό Total Guitar, βρίσκεται στην πέμπτη θέση των καλλιτέρων cover όλων των εποχών. Το Σεπτέμβριο του 2010 το περιοδικό  NME το κατατάσσει μαζί με τα   "Twist and Shout" των The Beatles και  "Hurt" του Johnny Cash καλύτερη διασκευή που έγινε ποτέ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου