Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ZZ Top - La Grange


Οι γυναίκες είναι η βασική πηγή έμπνευσης για την δημιουργία ενός τραγουδιού. Δεν υπάρχει μουσικός που να μην έχει σύνθεση έστω και ένα τραγούδι για κάποια γυναίκα. Η αφορμές είναι πολλές, από ερωτική απογοήτευση και ύμνος στον έρωτα, μέχρι και θαυμασμός για κάποια γυναικεία προσωπικότητα κοινωνική ή και πολιτικής δράσης. Δεν είναι τυχαίο που οι μούσες είναι γένους θηλυκού. Αλλά, υπάρχει ένα θέμα ταμπού, σχετικό με το πιο αρχαίο γυναικείο επάγγελμα, που λίγοι καλλιτέχνες έχουν ασχοληθεί και πάντα πίσω από ένα πέπλο κάποια συνθηματικής ονομασίας.
Αυτό το θέμα διαπραγματεύεται στους στίχους του το "La Grange" των ZZ Top. Ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό τραγούδι τους, βρίσκεται στο τρίτο άλμπουμ της μπάντας, το Tres Hombres του 1973. Η δημιουργία των Billy Gibbons, Dusty Hill, Frank Beard είναι μέσα στα 100 καλύτερα καθαριστικά κομμάτια όλων των εποχών, σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό Rolling Stone. Το "La Grange" ήταν ένα μπουρδέλο στην ομώνυμη μικρή πόλη, λιγότερο των 5000 κατοίκων, του Texas στην περιοχή Fayette County. Το "μαγαζί αργότερα ονομάστηκε "Chicken Ranch" και έχει γίνει και θέμα θεατρικού έργου του Broadway με τίτλο The Best Little Whorehouse in Texas. Μεταξύ αυτών που έχουν πρωταγωνιστήσει σε αυτό ήταν και οι Dolly Parton και Burt Reynolds.
Ο οίκος ανοχής, ήταν πολύ γνωστός ήδη στην περιοχή, αλλά το τραγούδι το έκανε γνωστό σε όλη την πολιτεία και ακόμα σε όλη την περιοχή. Δημιουργώντας όμως αρκετά προβλήματα στην επιχείρηση αυτή, η οποία ήταν από τις πιο παλιές στην πολιτεία του Texas. Η ιδιοκτήτρια Miss Edna, μετά από κάποια ρεπορτάζ από την μια ζηλώτρια δημοσιογράφο της τηλεόρασης, από το Houston, αναγκάστηκε να το κλείσει. Αν και ο σερίφης της περιοχής αναγκάστηκε να ξανανοίξει την επιχείρηση, μιας και οι κοπέλες κάθε εβδομάδα περνούσαν εξετάσεις και ήταν καθαρές. Αλλά συνείσφεραν και στην οικονομία της πόλης, καθώς τα χρήματα τους ξόδευαν στην πόλη. Και η Miss Edna έκανε μια γενναία δωρεά για το νοσοκομείο της πόλης.
Το οίκημα ακόμα στέκει στην θέση του, μετά από πάνω από 100 χρόνια λειτουργίας. Ο ίδιος ο Dusty Hill το είχε επισκεφθεί όταν ήταν έφηβος, μαζί με τον πατέρα του, καθώς ήταν ένα είδος μύησης για τους νεαρούς της περιοχής, η επίσκεψη εκεί. Η ιδιοκτήτρια του, χαιρόταν σεβασμού από την τοπική κοινωνία και σε αντίθεση με την Dolly Parton, που ερμήνευσε τον ρόλο της, ήταν μια μεσόκοπη γυναίκα, που θα μπορούσε να εργάζεται οπουδήποτε. Οι ίδιοι κάτοικοι της πόλης, πρωτοστάτησαν να μείνει ανοιχτό το ιστορικό οίκημα, αν και στην πλειονότητα αποτελούν μια πολύ συντηρητική κοινωνία. Απλά αναγκάστηκε να άλλαξε όνομα σε "Chicken Ranch" .
Μουσικά το τραγούδι δεν αποτελεί καμιά παρθενογένεση και βασίζεται σε ένα τραγούδι γραμμένο το 1948 και κυκλοφόρησε έναν χρόνο αργότερα, το Boogie Chillen του John Lee Hooker. Ο γνωστός δημιουργός απεβίωσε το 2001, αλλά τα δικαιώματα του τραγουδιού ανήκαν στον Bernard Besman. Ο ίδιος μήνυσε την μπάντα από το Texas το 1992, όπως ισχυρίζεται τότε πρωτάκουσε το τραγούδι, για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Αλλά έχασε τελικά την δίκη, καθώς οι ZZ Top άλλαξαν και κάποιες νότες.

 Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου