Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

The Jimi Hendrix Experience - Little Wing


Η λογική και συναίσθημα, από πολλούς θεωρούνται αντίθετες έννοιες. Όμως, στην μουσική κάτι τέτοιο δεν είναι δείγμα ταλαντούχου καλλιτέχνη. Ένας καλλιτέχνης πρέπει να ενώνει διαφορετικά πράγματα, να ενσαρκώνει την φιλοσοφική έννοια του Έρωτα, που μέσω της ένωσης διαφορετικών πραγμάτων, γεννάει καινούργια. Η τεχνική είναι απαραίτητη στην μουσική για εκφραστεί καλύτερα ένα συναίσθημα. Και αυτό τον συνδυασμό δε μπορούσε καλύτερα να δημιουργήσει κάποιος παρά η τεράστια μουσική προσωπικότητα του Jimi Hendrix. Ο λιτός στίχος, έχει συνοδεία μουσική με πολλές καινοτομίες και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται η επιτομή του λυρισμού.
Το δεύτερο άλμπουμ των  The Jimi Hendrix Experience, το Axis: Bold as Love του 1967, βρίθει από μουσικές καινοτομίες σε συνδυασμό με μουσικό και στιχουργικό λυρισμό. Το "Little Wing", μια δημιουργία του ίδιου του κιθαρίστα,δεν ξεφεύγει από τον κανόνα, που προανέφερα. Οι στίχοι του τραγουδιού, κατά μια ερμηνεία, αναφέρονται στον πρόωρο θάνατο της μητέρας του, της  Lucille Hendrix, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τον ίδιο. Συγκεκριμένα αναφέρει ο ίδιος, ότι έμπνευση αποτέλεσε γι αυτόν το πλήθος στο  Monterey Pop Festival. Μια τρίμερη συναυλία με ονόματα όπως οι The Who, The Byrds, Janis Joplin και πολλά ακόμα. Κάποια στιγμή στην διάρκεια της δικής του εμφάνισης κοίταξε το πλήθος των 200 000 και φαντάστηκε ότι, όλοι πετούσαν. Όλη αυτήν την ατμόσφαιρα την φαντάστηκε σαν ένα μικρό κορίτσι που μπορούσε να πετάξει ανά πάσα στιγμή μακριά. 
Μουσικά, ο Hendrix το παρομοιάζει σαν ζελέ (??) αν και ήχος του τραγουδιού βγάζει μια τέτοια εικόνα. Η μουσική του δομή είναι βασισμένη στη Παραδοσιακή Ινδιάνικη Μουσική του Καναδά, με ένα από τα χαρακτηριστικά της, το αργόσυρτο τέμπο που συντηρείται είναι από συλλαβισμό του τραγουδιστή ή τα κρουστά και αργότερα δυναμώνει. Άλλωστε και κιθαρίστας είχε μέσα του αίμα Ινδιάνων  Cherokee. Ο Hendrix παίζει το τραγούδι στην κιθάρα σχεδόν σαν πιανίστας. Η χρήση ενός  ηχείου Leslie, όπου το γούφερ περιστρέφεται, δημιουργεί το φαινόμενο  Doppler, δηλαδή να ακούγεται ο ήχος σαν κύμα, ανεβοκατεβαίνοντας σε ένταση. Και το μόλις 2.20 λεπτών τραγούδι τελειώνει με ένα μαγικό σόλο που σβήνει, ακριβώς σαν ένα πέταγμα. 
Το τραγούδι αυτό, μαζί με το  "Spanish Castle Magic" είναι δύο που παιζόταν σε συναυλίες από το δεύτερο δίσκο του, λόγω των πολλών ηχητικών εφέ που χρησιμοποιήθηκαν στην ηχογράφηση του. Μια από τις πρώτες  ηχογραφήσεις του  Hendrix, ήταν ένα τραγούδι που λεγόταν "Fox,"  γράφτηκε μαζί με έναν σαξοφωνίστα το Lonnie Youngblood, θεωρείται ο πρόδρομος του τραγουδιού. Την ίδια μέρα που ηχογράφησαν το "Layla", Eric Clapton και Duane Allman, ηχογράφησαν και την δική τους εκδοχή του   "Little Wing" σαν φόρο τιμής προς τον μεγάλο κιθαρίστα. Τελικά δε πρόλαβε να το ακούσει, 9 μέρες αργότερα άνοιξε τα δικά μικρά για να πετάξει για την μεγάλη μπάντα.
 Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου