Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

The Cure - A Letter to Elise


 Η πηγή της δημιουργίας βρίσκεται στα πιο σκοτεινά βάθη της ψυχή του κάθε ανθρώπου, είχε πει κάποιος. Και τις πιο πολλές φορές αυτό συμβαίνει, όταν ένας μουσικός προσπαθεί να τολμήσει να κοιτάξει στα σκοτεινά το βάθη και να το μεταφέρει σε λίγους στίχους και νότες. Ουσιαστικά έτσι γεννιέται και η ποίηση, αλλά και η συγγραφή, οι οποίες είναι και πολλές φορές βάση για έμπνευση στην δημιουργία κάποιου τραγουδιού. Αφορμή υπήρχε τραγούδι κάποιου άλλου καλλιτέχνη είτε κάποιο ποίημα είτε ακόμα ένα βιβλίο που όρισε τον ψυχισμό του μουσικού. Ακόμα και τα τρία μαζί, ολοκλήρωναν τα συναισθήματά του καλλιτέχνη, ώστε να στηριχτεί σε αυτά για να μπορέσει να δημιουργήσει. 
Η κατάθλιψη και γενικά μια "μαυρίλα"δεν είναι ξένα προς τους The Cure. Αλλά πέρα από τους περιόδους που όλη η μπάντα βρισκόταν σε μια παρόμοια κατάσταση, υπήρχαν και τέτοιοι περίοδοι για τον ίδιο τον τραγουδιστή, Robert Smith. Το ένατο τους άλμπουμ,το Wish του 1992,  αν και δεν είχε την ίδια υποδοχή από τους κριτικούς με το προηγούμενο  Disintegration, είχε πολύ καλή υποδοχή από το κοινό. Σε αντίθεση με το σχεδόν χαρούμενο  "Friday I'm in Love", το επόμενο και τρίτο σινγκλ του άλμπουμ το "A Letter to Elise", αποπνέει μια θλίψη και απογοήτευση. Η δημιουργία των Robert Smith, Perry Bamonte, Simon Gallup, Porl Thompson και Boris Williams, κατά την επίσημη εκδοχή πάντα, παρ' όλη την μελαγχολία της, είναι σχεδόν μαγευτικό. 
Το λυρικό μέρος του τραγουδιού, που ανήκει στον  Smith,  μιλάει για την παραίτηση απέναντι στις αλλαγές της ζωής. Η έμπνευση για τους στίχους προήλθε από το βιβλίο του Jean Cocteau το The Holy Terrors, μια παράξενη νουβέλα με πολύ τραγικό τέλος. Το βιβλίο εξιστορεί έναν αιμομικτικό έρωτα ανάμεσα σε δύο αδέλφια,  τον Paul και την  Elisabeth, που από μικρή ηλικία εφευρίσκουν ένα παράξενο παιχνίδι. Κατά την διάρκεια όλου του βιβλίου παίζουν αυτό το συναισθηματικό παιχνίδι που ο σκοπός του είναι να πληγώσει ένας τα συναισθήματα του άλλου. Το βιβλίο τελειώνει με την αυτοκτονία τους, με μοναδικό σκοπό να πληγώσουν ο ένας τον άλλον. 
Κατά μια άλλη εικασία, οι στίχοι φέρνουν πολύ προς το ποίημα του Alexander Pope, το Eloisa to Abelard, που διαπραγματεύεται την ίδια ιστορία. Ο δημιουργός των στίχων, οποίος μέσα από αυτήν ιστορία ήθελε να μεταφέρει και δικά του προσωπικά βιώματα, δήλωσε ότι, το τραγούδι του David Bowie , το  "A Letter to Hermione.", αποτέλεσε πηγή για έμπνευσης για την δική του σύνθεση. Πρώτη φορά το μοιράστηκαν με το κοινό στο  MTV's Cure-"Unplugged" του 1991. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου