Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

Led Zeppelin - Αφιέρωμα (μέρος 8ο)


Για έναν καλλιτέχνη δεν υπάρχει ποτέ επίλογος ούτε και επικήδειος. Το πνεύμα το στοιχειώνει τους πάντες που γνωρίσανε και αγάπησαν το έργο του. Οι καλλιτέχνες είναι σαν ήρωες ενός μυθιστορήματος, πάντα αναλλοίωτοι και εξιδανικευμένοι. Ποτέ δεν πεθαίνουν ακόμα και αν ο συγγραφέας αποφασίσει για το διαφορετικό, μένοντας πάντα στην μνήμη μας και αποτελώντας μια πηγή έμπνευσης. Στο rock'n'roll  τα πάντα είναι σε υπερθετικό βαθμό, από τους οπαδούς ως τους μύθους που δημιουργούν οι μπάντες. Αλλά αυτή η υπερβολή το κάνει πάντα νέο και το μότο "..die young" έχει την πλήρης ισχύ στο rock'n'roll  σύμπαν, γιατί απλά κάθε καλλιτέχνης,όσο χρόνια και να έχει στην πλάτη του, πάντα παραμένει νέος και με οδηγό πάντα κάποιο όνειρο. 
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στιγμή για την ιστορία των Led Zeppelin θα ερχόταν το 1994, όταν  οι Robert Plant και Jimy Page, μαζί με μουσικούς που τότε απάρτιζαν το προσωπικό σχήμα του πρώτου, αλλά και με τον βιρτουόζο, πολυ-οργανίστα, πάλαι ποτέ μέλος των Cure, Porl Thomson, θα εμφανιζόντουσαν  αρχικά για μιάμιση ώρα στο projekt του MTV με τον τίτλο unleaded . Στην συνέχεια και επειδή το κοινό λάτρεψε την επαναπροσέγγιση της μουσικής των Led Zeppelin με αυτόν τον διαφορετικό τρόπο, το σχήμα βγήκε σε παγκόσμια περιοδεία με μεγάλη επιτυχία Ενώ η συναυλία για λογαριασμό του MTV κυκλοφόρησε και σε dvd με τον ίδιο τίτλο. 

Αξίζει επίσης να σταθούμε και στις υπέροχες dvd κυκλοφορίες του συγκροτήματος με live γνωστό,  αλλά και με ακυκλοφόρητο μέχρι τότε υλικό. Το διπλό και πληρέστατο How The West Has Won, που ουσιαστικά περιέχει σε remastered έκδοση με ήχο και εικόνα αναφοράς, όλες πρακτικά τις σπουδαίες  βιντεοσκοπημένες συναυλίες και τηλεοπτικές εμφανίσεις των Led Zeppelin  και με προεξέχουσα αυτή στο Royla Albert Hall το 1970.  Αλλά και την μνημειώδη εμφάνιση τους στο φεστιβάλ Knebworth το 1979. Αργότερα θα δει και το φως της δημοσιότητας η κυκλοφορία μιας best of ανθολογίας με επιλεγμένες ζωντανές στιγμές τους από το διπλό αυτό dvd με τον τίτλο Mothership. 
Οι Led Zeppelin αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν μέχρι και σήμερα μια διαρκή επιρροή για δεκάδες συγκροτήματα και μουσικά ρεύματα, σε μικρότερο η και σε μεγαλύτερο βαθμό.  Αποδεικνύοντας περίτρανα την τεράστια σημασία και επιδραστικότητα τους στο rock'n'roll. Έτσι, στα συγκροτήματα που επηρεάστηκαν από τους Zeppelin, συγκαταλέγονται οι Deep Purple, οι Rush, oι Queen, oι Whitesnake, που μάλιστα δεν δίστασαν να αντιγράψουν στο Still of the night ακόμα και την χρήση δοξαριού όπως ο Jimy Page 17 χρόνια νωρίτερα. Ακόμα και αυτοί οι συνοδοιπόροι του σκληρού ήχου Black Sabbath επηρεάστηκαν από αυτούς. Progressive Metal μπάντες, όπως οι Tool και οι Dream Theater, συγκροτήματα όπως οι Cult, όλη η σκηνή του Seatle, Pearl Jam ,Soundgarden, Alice in chains, Smashing pupkins, Ενώ συχνά μνημονεύονται σαν τεράστια επιρροή από συγκροτήματα όπως οι Aerosmit, Skid Row, Guns and Roses, SCORPIONS,  αλλά και από τους Μotley Crue. Πρακτικά σχεδόν κανένα γκρουπ και κανένα μουσικό ρεύμα δεν έμεινε ανεπηρέαστο από αυτό το κολοσσιαίο συγκρότημα. Φανταστείτε ότι και τα πρώιμα πανκ ροκ συγκροτήματα, όπως οι Ramones, θεωρούσαν τους Zeppelin ως μια από τις επιρροές τους, Φυσικά υπήρξαν και περιπτώσεις συγκροτημάτων που αντέγραψαν απευθείας τους Led Zeppelin, όπως οι Kingdom Come. Συμπερασματικά λοιπόν, άνετα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι, μαζί με τους Beatles, τους Floyd, τους Doors, τους Who, αλλά και τους stones.....  οι  Led Zeppelin ΗΤΑΝ ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑ, ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΤΕΡΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ 58 ΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ROCK'N'ROLL.

Αν τα νούμερα και οι αριθμοί λένε πολλές φορές την αλήθεια, τότε στην περίπτωση των Led Zeppelin επιπλέον σοκάρουν και δημιουργούν δέος...    Πάμε λοιπόν .... : 72 ΧΡΥΣΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΙΝΙΕΝΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ, από την αμερικανική ένωση δισκογραφικών εταιρειών, 6 άλμπουμ ταυτόχρονα στα τσαρτς του 1975, με το Physical Graffiti να κατέχει την θέση νούμερο ένα. Έσπασαν και μάλιστα δυο φορές το ρεκόρ θέασης συναυλιών που κατείχαν οι Beatles από το 1965,  την δεύτερη φορά οι Ζeppelin θα κέρδιζαν τους εαυτούς τους, μιας και το ακατάρηπτο ρεκόρ τους  στην Ταμπα της Φλόριντας θα ξεπερνιόταν μόνο από τους ίδιους, το  1977 στο Pontiac του Silverdome. 
Πέντε άλμπουμ τους βρίσκονται στον κατάλογο με τα 500 σημαντικότερα albums από καταβολής του  rock'n'roll. Έχουν ενταχθεί το 1995 στο Rock n Roll Hall of Fame, ένα χρόνο νωρίτερα από τους Pink Floyd, ενώ τέσσερις δίσκοι τους φιγουράρουν στη λίστα Hall of fame των βραβείων Grammy.  Οι Page και Plant κατέχουν από το βασίλειο της Αγγλίας τους τίτλους  Officer of the Order of the British Empire και  Commander of the Order of the British Empire αντίστοιχα,  ως αναγνώριση της σημαντικότητας και προσφοράς τους στην διάδοση της ποπ-ροκ μουσικής. Με πωλήσεις, τέλος, που ξεπερνούν το ιλιγγιώδες νούμερο των 300 εκατομμυρίων,  φιγουράρουν μαζί με τους Beatles στην πρώτη θέση του σχετικού καταλόγου, αποτελώντας ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα - καλλιτέχνη όλων των εποχών. Με λίγα λόγια ένα τεράστιο respect  σε ένα από τα κολοσσιαία μεγέθη του ροκ...............τους Led Zeppelin!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jacek Maniakowski
Dimitris Komninos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου