Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

The Clash - Rock the Casbah


Σε μια μπάντα που παίζει κυρίως για το δικό της κοινό και στην ουσία για την δική της ευχαρίστηση, το πιο πετυχημένο τους τραγούδι δεν αντιπροσωπεύει συνήθως όλη την δουλειά τους . Η εμπορική σκοπιμότητα δεν είναι πολλές φορές ο ο λόγος, αλλά μια τάση για πειραματισμό ή ακόμα αποτέλεσμα κάποιου αστεϊσμού ανάμεσα σε μουσικούς, που γίνεται ένα τραγούδι, ακόμα και χιτ. Η punk σκηνή δεν φημίζεται για τους συμβιβασμούς της, έτσι ένα τέτοιο τραγούδι δε μπορείς να το χαρακτηρίσεις μια κάποια απόπειρα "αρπαχτής". 
Το  "Rock the Casbah"  των The Clash, που βρίσκεται στο πέμπτο τους άλμπουμ, το Combat Rock του 1982, εκτός από το μεγαλύτερο τους χιτ, είναι και αποτέλεσμα ενός αστείου. Το τραγούδι αν και επίσημα χρεώνεται σε όλο το συγκρότημα, αλλά ουσιαστικά είναι δημιουργία του  drummer τους Topper Headon. Τραγική ειρωνεία είναι ότι, σχεδόν αμέσως μετά την ηχογράφηση, απολύθηκε από το συγκρότημα, λόγω προβλημάτων με ναρκωτικά, που είχε ο ίδιος. Το τραγούδι έγινε το πιο  δημοφιλές τραγούδι της μπάντας στην Αμερική, αλλά το βιντεοκλίπ γυρίστηκε με τον Terry Chimes, που κλήθηκε προσωρινά να τον αντικαταστήσει. 
Η δημιουργία του τραγουδιού ξεκίνησε από μια παρατήρηση του  manager του συγκροτήματος Bernie Rhodes, όταν τους είδε να γράφουν ένα αρκετά μακροσκελές μουσικό κομμάτι. Σχολιάζοντας το γεγονός ειρωνικά, τους ρώτησε, αν κάνουν τα πάντα για να φτιάξουν ένα  rāga, είδος ινδικών τραγουδιών, που τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ή μουσική πολυπλοκότητα και μεγάλη διάρκεια. Ο  Joe Strummer δεν το άφησε να "πέσει", με μουσική υπόκρουση, αλλά και τραγουδώντας σχολίασε:  "The King told the boogie-men 'you have to let that rāga drop.'". Ο πρώτος στίχος ενσαρκώθηκε και το υπόλοιπο λυρικό μέρος απλά ακολούθησε. 
Η  instrumental εισαγωγή είχε γραφτεί λίγο καιρό νωρίτερα ο Headon και απλά το έπαιζε στις πρόβες. Ο ίδιο δήλωσε ότι, η προσθήκη στο τραγούδι έγινε εν αγνοία του, ενώ σε ένα ντοκιμαντέρ για για την ζωή του τραγουδιστή της μπάντας αναφέρει ότι, περίμενε μια μέρα τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας και από βαρεμάρα το ηχογράφησε. Ο Joe Strummer σε μια συνέντευξη παραδέχτηκε την ευφυΐα του ντράμερ στο δέσιμο του πιάνου με τα τύμπανα. Αν και κατέκρινε το αρχικό λυρικό μέρος, που έγραψε, σαν πορνογραφικό και αναφερόμενο στην φίλη του ντράμερ. 
Αργότερα, ο τραγουδιστής άλλαξε τους στίχους, εμπνευσμένος από ένα άλμπουμ   Disco από το Ιράν. Οι νόμοι του Άραβα Shareef που απαγορεύουν την Disco μουσική και "Rocking the Casbah." Η πολυγλωσσία όμως,  κάνει παρέλαση στους στίχους. Υπάρχουν λέξεις στα αραβικά, εβραϊκά, τούρκικα αλλά και σανσκριτικά : sharif, bedouin, sheikh, kosher, rāga, muezzin, minaret και φυσικά casbah. 
Το βιντεοκλίπ, πολύ χαμηλού προϋπολογισμού, αναπαριστά την φιλία ανάμεσα σε έναν Άραβα και έναν Εβραίο Hasidic, οι οποίοι πηγαίνουν σε μια συναυλία της μπάντας στο Austin's City Coliseum. Γυρισμένο στο  Texas μπροστά σε μια πετρελαιοπηγή, αλλά και κοντά σε  Bergstrom Air Force Base. Γεγονός που κάνει τα σκάφη, δύο  RF-4C, της Αμερικάνικής Αεροπορίας να συμμετέχουν σε αυτό εν αγνοία τους και τον στίχο "the King called out his jetfighters..." να συνοδεύουν την εικόνα. 
Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου