Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

Three Man Army & Baker Gurvitz Army


Ο μόνος λόγος που αυτές οι δύο μπάντες παρουσιάζονται μαζί, είναι επειδή στην ουσία οι μεν είναι συνέχεια των δε, ή αλλιώς οι Baker Gurvitz Army είναι η συνέχεια των Three Man Army. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά:
Οι Three Man Army ήταν μια βρετανική hard rock μπάντα των αρχών του '70. Τα σταθερά τους μέλη ήταν οι αδερφοί Adrian Gurvitz και Paul Gurvitz, πρώην μέλη των Gun. Ηχογράφησαν το πρώτο τους άλμπουμ "A Third of a Lifetime", χρησιμοποιώντας αρκετούς ντράμερ, ανάμεσά τους οι Miles, Carmine Appice των Vanilla Fudge και Mike Kellie από τους Spooky Tooth. Στα υπόλοιπα άλμπουμ τους χρησιμοποίησαν τον Tony Newman, πρώην μέλος των Sounds Incorporated και του Rod Stewart Group. Καθώς ηχογραφούσαν, όμως, το τέταρτό τους άλμπουμ, το 1974, ο Tony Newman έφυγε για να ενταχθεί στο συγκρότημα του David Bowie και οι αδερφοί Gurvitz ενώθηκαν με τον Ginger Baker για να κάνουν τους Baker Gurvitz Army. Παρόλα αυτά το τέταρτο άλμπουμ τους κατάφερε να κυκλοφορήσει τελικά το 2005!!!
Discography
1971 A Third of a Lifetime  
1972 Mahesha (στην Μεγάλη Βρετανία) ή Three 
Man Army (στις Ηνωμένες Πολιτείες)

1973 Three Man Army Two
1974 Three Man Army Three (2005)1973 Three Man Army Two

Οι Baker Gurvitz Army, ήταν ένα Βρετανικό συγκρότημα, με τον χαρακτηριστικό Heavy Rock ήχο της εποχής, με αρκετά στοιχεία πιο τεχνικά και Progressive. Ιδρύθηκαν στα τέλη του 1974, από τον ντράμερ Ginger Baker, πρώην μέλος των Cream, τους αδερφούς Gurvitz (Adrian - κιθάρα και Paul - μπάσο), πρώην μέλη των Three Man Army και των Gun, τον Snips στα φωνητικά και τον Peter Lemer στα πλήκτρα.
Το 1974 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους, ομώνυμο, άλμπουμ το οποίο ήταν και το πιο επιτυχημένο, τουλάχιστον δισκογραφικά. Στις αρχές του 1975 περιόδευαν για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ αργότερα το ίδιο έτος έπαιξαν στη Νέα Υόρκη.
Την επόμενη χρονιά ακολούθησε το "Elysian Encounter". Το συγκρότημα ξεκίνησε να περιοδεύει τον Οκτώβριο του 1975 στη Μεγάλη Βρετανία, με τη συναυλία στο Ντέρμπι στις 21 Οκτωβρίου να ηχογραφείται και να κυκλοφορεί μέσα στη χρονιά με τον τίτλο "Live In Derby '75".
Το τρίτο και τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος κυκλοφόρησε το 1976, με τίτλο "Hearts On Fire" χωρίς να καταφέρει να μπει είτε στα βρετανικά ή τα αμερικανικά τσαρτ.
Το συγκρότημα διαλύθηκε εκείνη τη χρονιά λόγω του θανάτου του μάνατζερ τους.
Μετά τη διάλυση τους, κυκλοφόρησαν δύο ζωντανά ηχογραφημένα άλμπουμ, το "Live Live Live" το 2005 και το "Still Alive" το 2008.
Η αλήθεια είναι ότι τους είχα ανακαλύψει τυχαία γύρω στο 1982, όταν άκουσα το τραγούδι τους Help me και στην αρχή νόμισα ότι ήταν κάποιο ακυκλοφόρητο τραγούδι των Black Sabbath με τον Ozzy στα φωνητικά.
Discography


1974 The Baker Gurvitz Army
1975 Elysian Encounter
 1976 Hearts on Fire

Ναούμ Αθ. Βάρκας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου