Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

AC/DC - Hells Bells


Πίσω από την δόξα, αλλά και κάθε επιτυχία υπάρχουν πάμπολλοι παράγοντες, που ουσιαστικά χτίσανε τα θεμέλια της. Και αν ένα συγκρότημα δημιουργεί ένα άλμπουμ που είναι δεύτερο στις πωλήσεις όλων των εποχών, στην ιστορία της μουσικής, σίγουρα είναι πολύ βαθιά τα θεμέλια. Στους  AC/DC το βασικό θεμέλιο θα μπορούσε να είναι ο Bon Scott, που σε "μια λεωφόρο προς τη κόλαση" (  http://echooadventures.blogspot.gr/2013/11/acdc-highway-to-hell.html ) οδηγούσε την μπάντα σταθερά στην κορυφή. Αλλά το συγκρότημα την άγγιξε, όταν ο τραγουδιστής, τελικά χάθηκε στην λεωφόρο αυτήν και απεβίωσε από αναρρόφηση. 
Το συγκρότημα όμως, έμεινε ασταμάτητο και λίγους μήνες μετά τον θάνατο του τραγουδιστή τους, κυκλοφορούν το πιο δημοφιλές τους δημιούργημα, το Back In Black του 1980.  Έβδομο τους άλμπουμ και ντεμπούτο για τον  Brian Johnson, σα νέο τους τραγουδιστή τότε. Αν και ήταν έτοιμοι να τα παρατήσουν, αλλά με την παρότρυνση των γονιών του πρώην τραγουδιστή τους, συνέχισαν την ξέφρενη πορεία τους. Και αυτή ξεκίνησε, με καμπάνες από την κόλαση, σαν μια σύνδεση ανάμεσα σε δύο κόσμους. Το Hells Bells, που ανοίγει το άλμπουμ, είναι μια δημιουργία των αδελφών  Angus Young και Malcolm Young με τον  Brian Johnson να αναλαμβάνει το λυρικό μέρος, όπως και σε όλα τα τραγούδια αυτού του δίσκου. 

Το τραγούδι ξεκινά με χτύπημα μιας καμπάνας, που συνολικά θα χτυπήσει 13 φορές,με την τελευταία φορά να είναι στο 1.10 του τραγουδιού. Η εισαγωγή γίνεται με την διπλή κιθάρα των αδελφών Young, χαρακτηριστικό που σηματοδοτεί όλο το άλμπουμ. Στην συνέχεια μπαίνουν όλα τα όργανα. Το τραγούδι, όπως όλος ο δίσκος είναι αφιερωμένο στον πρώην τραγουδιστή της μπάντας, που κατά κάποιον τρόπο δεν την άφησε, ούτε μετά τον θάνατό  του. Ο νέος τραγουδιστής, θυμάται κατά την συγγραφή των στίχων μια σχεδόν(;) μεταφυσική εμπειρία. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι, δε είχε κάποιες μεταφυσικές ανησυχίες και ούτε πίστευε σε κάποια κόλαση ή παράδεισο. Το νέο τους άλμπουμ, ηχογραφούταν στο ίδιο στούντιο, με το προηγούμενο  Highway to Hell και με τον  Brian Johnson  να μπαίνει στο συγκρότημα, μόλις ένα δίμηνο μετά την απώλεια του  Bon Scott. Στα ήδη ηχογραφημένα τραγούδια, έπρεπε να προσθέσει στίχους. Όταν σε μια λευκή κόλλα, απλά ξεκίνησε να γράφει, χωρίς να συνειδητοποιεί τι ακριβώς έγραφε, κάποιες μουντζούρες στην αρχή, σαν αυτόματη γραφή. Μέσα στην ίδια νύχτα  ολοκλήρωσε τους στίχους, σαν να ήταν απών απ' όλη την διαδικασία της συγγραφής. Φυσικά μετά την ολοκλήρωση, απουσίαζε και το περιεχόμενο ενός μπουκαλιού ουίσκι. 
Οι ιστορίες γύρω από αυτό το τραγούδι δεν τελειώνουν με την ολοκλήρωσή του. Συγκεκριμένα στην Αμερικανική εισβολή στην Σομαλία το 1993, καταρρίφθηκε το ελικόπτερο Black Hawk των στρατευμάτων εισβολής. Ο διασωθέντας πιλότος, αν και βαριά τραυματισμένος κατάφερε να κρυφτεί από τους Σομαλούς, στα χαλάσματα της πρωτεύουσας Mogadishu. Στο ελικόπτερο που ανέλαβε την διάσωσή του υπήρχαν και φίλοι του, που γνώριζαν την λατρεία που έτρεφε για το συγκρότημα από την Αυστραλία. Στα ηχεία του ελικοπτέρου έπαιζαν το συγκεκριμένο τραγούδι, για να καταλάβει ότι τον αναζητούν. Ο Michael Durant, πιλότος του καταπεσμένου Black Hawk, αν και είχε σπασμένα και τα δύο του πόδια, κατάφερε να συρθεί  έξω από την κρυψώνα του και να κάνει ένα σήμα στους διασώστες του με την φανέλα του. 
Είναι από τα πιο διάσημα τραγούδια που παίζεται στην είσοδο ενός παίκτη baseball, συγκεκριμένα του pitcher Trevor Hoffman, των San Diego Padres. Όλες οι γυναικείες tribute band των AC/DC  στο Seattle λέγονται Hell's Belles. Το σινγκλ του, στην Β' πλευρά έχει το τραγούδι "What Do You Do for Money Honey", του ίδιου άλμπουμ, με τον τίτλο του να αφήνει πολλές υπόνοιες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου