Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

Fleetwood Mac - Oh Daddy


Η επιτυχία σπάνια συμβαδίζει με την ευτυχία. Κάτι τέτοιο είναι πιο φανερό ακόμα και σε μουσικά συγκροτήματα, που είναι μονίμως εκτεθειμένα σε εξωτερικούς παράγοντες και όσο ψηλά πετάς, άλλο τόσο εύκολος στόχος γίνεσαι. Η έλλειψη ευτυχίας συνήθως μέσα από την επιτυχία βρίσκει μια εύκολη δίοδο. Αλλά μια δίοδο σε περιστασιακή και τεχνητή ευτυχία και αυτή από μόνη της είναι μια παροδική κατάσταση που αφήνει περισσότερα κενά, παρά τα καλύπτει. Αλλά ένα συγκρότημα που οι φήμες το θέλουν να είναι σε μια μόνιμη έριδα μεταξύ τους, αλλά και η αγάπη του για χρήμα να είναι μεγαλύτερη αυτής για την μουσική, μετέτρεπε τα πάντα σε επιτυχία, σαν ήρωας κάποιου μυθιστορήματος του Τόμας Μαν. 
Οι φήμες είναι αυτές που έδωσαν και όνομα σε ένα από τα πιο μεγαλειώδη άλμπουμ στην ιστορία της ροκ. Το Rumours των Fleetwood Mac του 1977, έξανε μια τεράστια αίσθηση στο μουσικόφιλο κοινό και φυσικά και τις ανάλογες πωλήσεις. Ο Soft rock ήχος του, απλά εκτόξευσε ακόμα πιο ψηλά το συγκρότημα με το 11ο άλμπουμ της Βρετανικής μπάντας, σαν συνέχεια της επιτυχίας του προηγούμενου, ομώνυμου τους δυο χρόνια νωρίτερα. Όμως οι καταπληκτικές συνθέσεις του, έχουν στιγματιστεί από μόνιμες σχεδόν έριδες μεταξύ των μελών της μπάντας, αλλά μπορεί να πει κανείς ότι είναι και αποτέλεσμα αυτών. Η πίκρα της Christine McVie από τον χωρισμό της από τον μπασίστα  John McVie, μετατράπηκε σε κάποια αριστουργήματα. Αλλά ο άνθρωπος που κρατούσε την μπάντα δεμένη, έστω και μουσικά, ήταν ο δίμετρος ντράμερ τους ο  Mick Fleetwood. Λόγω της ιδιότητας του να να είναι το κέντρο αναφοράς για τα υπόλοιπα μέλη, αλλά και η κεντρική φιγούρα και κρίκος επικοινωνίας μεταξύ τους, είχε το παρατσούκλι father ή "The Big Daddy". 
Μάλλον είναι πολύ σπάνιες που ένα τραγούδι είναι αφιερωμένο ή αναφέρεται σε ένα άλλο μέλος της, αλλά το "Oh Daddy"  ανήκει σε αυτό. Ο μόνος που άντεξε την μεγάλη τουρνέ για την προώθηση του προηγούμενου και ήταν ο μόνος που στάθηκε στην Christine McVie, μετά από τον χωρισμό της από τον 8 χρόνια σύζυγο της και μπασίστα της μπάντας. Αν και οι σχέσεις στην μπάντα είχαν μια φυγόκεντρη δυναμική, ο μόνος που επανασυνδέθηκε με  την πρώην σύζυγό του ήταν ο ντράμερ, αν και ξαναχώρισε λίγο αργότερα. Η δημιουργός του τραγουδιού Christine McVie, αναφέρει πως οι στίχοι του έχουν μια ελαφριά ειρωνική και σαρκαστική διάθεση. Η σύνθεση αυτή ήταν η τελευταία της σε αυτό το άλμπουμ. Όπως αναφέρει ο συμπαραγωγός τους σε αυτό το άλμπουμ ο Richard Dashut, όλες συνθέσεις ήταν αποτέλεσμα ευαίσθητων αμυνών, που είχαν τα μέλη και τα συναισθήματα πολύ εύκολα εκφραζόταν από τους δημιουργούς των κομματιών. Όπως ακριβώς κάποιος εκφράζει ελεύθερα τα συναισθήματα σε φίλους, έτσι ακριβώς εκφραζόταν και τα μέλη μέσα από τα τραγούδια και το "Oh Daddy"  δεν αποτέλεσε εξαίρεση. 
Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου