Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

Dire Straits - Sultans of swingΉταν προς τα τέλη του 1978, όταν ο μεγαλύτερος αδερφός μου, έφερε στο σπίτι μια κασέτα, με μια επιλογή από τραγούδια rock, που του είχε γράψει ένας φίλος του. Βέβαια, εγώ, σαν ο μικρός κι ενοχλητικός σπόρος, απαγορευόταν να μπω στο δωμάτιό του και να κάτσω να την ακούσω μαζί του. Θυμάμαι όμως, ότι καθόμουν στο πάτωμα, έξω από την κλειστή πόρτα και άκουγα τα τραγούδια. Όλα τους είχαν ένα ρυθμό πρωτόγνωρο, ή μάλλον πρωτάκουστο για μένα και μου έκαναν πολύ μεγάλη εντύπωση. Ένας ρυθμός που μιλούσε μέσα μου, στην ψυχή μου, σαν να μου έλεγαν αυτή είναι η μουσική που μπορεί να σε εκφράσει, άκουσέ μας. Συγκεκριμένα, ένα κομμάτι, το τρίτο από τη δεύτερη πλευρά, μου είχε χαραχθεί τόσο έντονα, που σιγομουρμούριζα τον ρυθμό του μέσα μου, για πολλές μέρες. Η περιέργειά μου για το συγκεκριμένο τραγούδι, με έκανε να μπω στο "απαγορευμένο δωμάτιο", μια μέρα, κρυφά και να κοιτάξω το εξώφυλλο της κασέτας, που έγραφε τα τραγούδια. Με τα υποτυπώδη αγγλικά μου, μόνο τα γράμματα ήξερα όχι τις λέξεις, διάβασα το τρίτο τραγούδι της δεύτερης πλευράς: Ντίρε Στράιτς - Σούλτανς οφ σβινγκ.
Το Sultans of Swing, λοιπόν, ήταν το πρώτο σινγκλ που κυκλοφόρησαν οι Βρετανοί Dire Straits, τον Μάιο του 1978. Δεν έκανε αμέσως όμως την επιτυχία που γνώρισε αργότερα, παρά μόνο όταν κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος, τον Οκτώβριο του 1978. Στην αρχή, μάλιστα, το BBC δεν ήθελε να το παίζει, λόγω του μεγάλου μέρους του λυρικού τμήματος του τραγουδιού, αλλά όταν μπήκε στα top 10 της Αμερικής, το έπαιξε κι έγινε και στην Αγγλία τεράστια επιτυχία.

Η σύλληψη του τραγουδιού, έγινε από τον Mark Knopfler, όταν μια βροχερή νύχτα, μπήκε σε μια τυπική παμπ στο Ίπσουιτς, (κάποιοι άλλοι λένε του Λονδίνου, αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει και καθόλου), όπου έπαιζε μια μέτρια τζαζ μπάντα. Οι θαμώνες της παμπ ήταν 4-5 μεθυσμένοι τύποι, που δεν έδιναν καμιά σημασία στην μπάντα, (εδώ αποδίδεται και ο στίχος: "They don't give a damn about any trumpet playing band, it ain't what they call rock and roll"), αλλά αυτοί συνέχισαν ως το τέλος και κάνοντας την αποφώνησή τους είπαν: "Καληνύχτα, σας ευχαριστούμε, ήμασταν οι Sultans Of Swing".
http://i0.wp.com/fouit.gr/wp-content/uploads/2013/05/Dire-Straits-Sultans-Of-Swing-Eastbound-Train-Vinyl-single-16436993.jpg
 Ο Knopfler, άλλωστε εμπνέονταν στο να γράφει τραγούδια, από την συναναστροφή του με απλό, καθημερινό κόσμο, κάτι που δυσκολευόταν να κάνει αργότερα, όταν έγινε διάσημος. Την μουσική, την έγραψε αρχικά, με μια ακουστική κιθάρα και αρχικά δεν τον ενθουσίασε, αλλά, όπως λέει και ο ίδιος: "Μου φαινόταν αδιάφορη η σύνθεσή του, αλλά όταν αγόρασα την πρώτη μου Strat το 1977, τα πάντα άλλαξαν, εκτός από τους στίχους. Απλώς ζωντάνεψε με την ’61 Strat μου, την οποία χρησιμοποιούσα αποκλειστικά για πολλά χρόνια".
Όσο για τους "Guitar George" και "Harry", που αναφέρονται σε κάποιους στίχους, πρόκειται για τους George Young και Harry Vander, κιθαρίστες των Easybeats, γνωστοί και ως Vanda & Young, οι οποίοι έχουν γράψει κατά καιρούς πολλές επιτυχίες για άλλους καλλιτέχνες. Μάλιστα, ο George Young, είναι ο μεγαλύτερος αδερφός του Angus Young και οι δυο τους (George Young και Harry Vander), βοήθησαν τους AC/DC, στην ηχογράφηση των πρώτων τους άλμπουμ.

Ναούμ Αθ. Βάρκας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου