Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Pink Floyd - One of these Days


Οι φορές που η ζωή μοιάζει με ένα μισοτελειωμένο σταυρόλεξο από λέξεις που δεν έχουν κανένα νόημα μεταξύ τους δεν είναι λίγες. Το νόημα αποκτά, όπως και ένα σταυρόλεξο, όταν την δει κάποιος ολοκληρωμένη και μια εξωτερική ματιά. Η μουσική είναι και αυτή ένα κομμάτι της ζωή, έτσι σκόρπιες νότες που δεν έχουν κάποια συνοχή, μετά από μια σωστή τοποθέτηση δημιουργούν μια μοναδική μελωδία. Ο άνθρωπος είναι συνθέτης της ζωής του και η σωστή τοποθέτηση των γεγονότων που την συνθέτουν, μαζί με το κατάλληλο τέμπο δημιουργούν και την αρμονία σε αυτήν. 
Οι  Pink Floyd, στο έκτο τους άλμπουμ, το Meddle του 1971,  άρχισαν να ολοκληρώνουν την μουσική τους εικόνα, που αργότερα θα του καθιέρωνε σαν ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα, αν όχι το πιο επιδραστικό. Ο  ψυχεδελικός ροκ ήχος τους γίνεται πλέον Progressive rock και συγκεκριμένα Art rock. Αν και ακόμα υπάρχουν σκόρπιοι ήχοι, όπως το "Nothing, Parts 1-24.", όμως πλέον γίνονται οι μελωδίες που θα γίνουν συνυφασμένες με το όνομα της μπάντας. Μια από αυτές είναι και το One of these Days, δημιουργία των David Gilmour, Roger Waters, Richard Wright και Nick Mason. Ουσιαστικά instrumental κομμάτι, που εμπεριέχει μόνο μια φράση  "One of these days I'm gonna cut you up into little pieces." με την φωνή του Nick Mason και κάπως παραμορφωμένη. 
Το κομμάτι αρχικά ήταν ένα συνονθύλευμα από μουσικά και γι αυτό η αρχική του ονομασία ήταν "Nothing, Parts 1-24." . Όμως το κεντρικό  riff Roger Waters, στο μπάσο τα ένωσε και με την βοήθεια κάποιων ηχητικών παραμορφώσεων, στις οποίες ξεκίνησαν να πειραματίζονται οι Pink Floyd. Αλλά και ο Gilmour παίζει μπάσο, με αποτέλεσμα σχεδόν στερεοφωνικός ήχος να ακούγεται από μόνος του. Τα παραμορφωμένα φωνητικά του ντράμερ, στον μοναδικό στίχο του τραγουδιού, κατά πάσα πιθανότητα απευθύνονται στον  Sir Jimmy Young,  DJ του Radio 2. Η αιτία όμως της "γλυκύτητας" του στίχου δεν είναι παράλογη. Ο συγκεκριμένος ραδιοφωνικός παραγωγός ήταν αρκετά αντιπαθής στην μπάντα, λόγω της φλυαρίας του, αλλά και επειδή συνήθιζε να κάνει ηχητικό κολάζ από τις συναυλίες τους. Τα αποτελέσματα ήταν από άθλια ως και άσχετα με την πραγματική μουσική τους. 
Πέρα όμως, από τους πειραματισμούς και την εκδήλωση μίσους, το μουσικό κομμάτι αυτό αποτελεί την επιτομή της συνεργασίας όλης της μπάντας στην δημιουργία, κατά τον Waters. Ο  Ian Emes έφτιαξε ένα animation βίντεο για το τραγούδι, το  French Windows, το οποίο συνόδευε και το τραγούδι στις ζωντανές εμφανίσεις τους. Όμως και ο μοναδικός στίχος κρύβει και ένα μυστήριο ή απλά μια εικασία. Υπάρχει μια υπόθεση, ότι η παραμόρφωση απλά κρύβει την φράση 'You've recently gone too far Syd, it's enough'. Φυσικά κανένα μέλος δεν το επιβεβαίωσε αυτό. 
 Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου