Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Creedence Clearwater Revival - Fortunate Son



Ένα τραγούδι σύμβολο του πολέμου του Βιετνάμ, το "Fortunate Son" ήταν το δεύτερο σινγκλ από το άλμπουμ Willy and the Poor Boys, του 1969, από τους Creedence Clearwater Revival. Ουσιαστικά κυκλοφόρησε μαζί με το πρώτο σινγκλ από αυτό το άλμπουμ, το "Down on the Corner", το Σεπτέμβριο της ίδια χρονιάς με την κυκλοφορία του δίσκου τους.
Η δημιουργία του John Fogerty, που έκανε και την παραγωγή, είναι εμπνευσμένη από τον David Eisenhower, εγγονό του του παλιού προέδρου της Αμερικής, του Dwight David Eisenhower. Οποίος παντρεύτηκε την Julie Nixon, κόρη του Richard Nixon, του τότε προέδρου. Ο δημιουργός του, σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό στο περιοδικό Rolling Stone είχε δηλώσει ότι η κόρη του τότε προέδρου κρεμόταν από το νέο της σύζυγο και έδειχνε σαν να μην ενδιαφέρεται για τον πόλεμο. Την ίδια ώρα που η πλειοψηφία των Αμερικανών ήταν υπέρ αυτού. Αλλά οι άνθρωπο που βλέπανε τα πράγμα από πιο κοντά, ξέρανε ότι αυτή ήταν πίσω από την δημιουργία του φιλοπολεμικού κλίματος.
Κάποιες φήμες που λένε ότι το τραγούδι αναφέρεται στον Al Gore, Jr., μετέπειτα αντιπροέδρου και υποψήφιου προέδρου, είναι κάπως ανυπόστατες, μιας και ο ίδιος είχε υπηρετήσει κανονικά στον στρατό, σε αντίθεση με με τον David Eisenhower,που απλά ήταν κάτι σαν αναπληρωτής. Το τραγούδι είναι μια φωνή διαμαρτυρίας για την ειδική μεταχείριση που είχαν τα παιδιά των πλουσίων σε αυτόν τον άδικο πόλεμο.
Ήταν πολύ δημοφιλές κατά την διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και κατά την διάρκεια του ταξειδιού έντυσε μουσικά πολλές ταινίες. Χρησιμοποίηθηκε στην διαφήμιση γνωστής μάρκας τζην, αλλά ακόμα και σε παιχνίδια. Μια μέρα πριν μπει η τρίτη χιλιετηρίδα, το τραγούδησε ο δημιουργός John Fogerty, μπροστά στο άγαλμα του Λίνκολν σε πανεθνική ζωντανή μετάδοση  Μεταξύ αυτόν που παρακολουθούσαν το γεγονός ήταν και ο Μπιλ Κλίντον. 
Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου