Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Falco - Jeanny



Ο Falco δεν φημιζόταν ποτέ για το χαμηλό του προφίλ. Αλλά σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η προκλητικότητά θα του 'φέρνε τόση μεγάλη επιτυχία. Λίγο προκλητικό, για τον υποκριτικό καθωσπρεπισμό της κοινωνίας και των ΜΜΕ, θέμα, λίγο ένα πολύ καλό βίντεο που συνόδευε το τραγούδι και φυσικά πολύ MTV έκανε το Jeanny μεγαλύτερη επιτυχία του Johann (Hans) Hölzel, όπως έγραφε η ταυτότητα του το όνομα του Αυστριακού.
Οι στίχοι του τραγουδιού, γραμμένοι από τους Bolland & Bolland, αλλά και το καταπληκτικό βίντεο του τραγουδιού, προκάλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην γερμανόφωνη μουσική σκηνή. Το λυρικό μέρος του κομματιού αναφέρεται στην απαγωγή και τον βιασμό της ανήλικης Jeanny, από την οπτική του του ψυχικά διαταραγμένου βιαστή της. Τελικά πάνω στον παροξυσμό του σκοτώνει την κοπέλα. Αν και το θέμα δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο και ουσιαστικά η σκηνοθεσία του βιντεοκλίπ, που ήταν σε στυλ γερμανικών ειδήσεων προκάλεσε σχεδόν όλες τις ενώσεις των γυναικών ανά την υφήλιο. Μάλιστα, ένα γερμανικό κανάλι διαμαρτυρήθηκε για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων. Στην Δ. Γερμανία δεν απαγορεύτηκε, απλά για να μην το διαφημίσει ακόμα περισσότερο, αλλά από την άλλη μεριά του γερμανικού τοίχους απαγορεύτηκε ακόμα και σε κλαμπ να παίζεται το τραγούδι.
Η δημιουργία του εκκεντρικού Αυστριακού, που βρισκόταν στο τρίτο του άλμπουμ, το Falco 3, του 1985, είναι ουσιαστικά μια μέτρια σύνθεση. Ο τρόπος, όμως, που εκτελέστηκε το τραγούδι, ανέβασε στην κορυφή σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά τσαρτς και θεωρήθηκε το πρώτο ραπ(??) τραγούδι που ανέβηκε στη κορυφή του Αμερικάνικου τσαρτ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου