Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Lou Reed - Perfect Day



Το "Perfect Day" είναι ένα τραγούδι από τον Lou Reed από την χρονιά 1972, βρίσκεται στο Transformer, δεύτερο μετά τους Velvet Underground solo album του. Την μεγάλη δόξα όμως την γνωρίσει την δεκαετία του '90, όταν επένδυσε μουσικά το Trainspotting και μια διασκευή του, δημιουργήθηκε για φιλανθρωπικούς σκοπούς από το BBC. Μια ακόμα διασκευή του από Duran Duran έφτασε στο Νο 28 στο UK Singles Chart το 1995. Τη αρχική παραγωγή του τραγουδιού είχε κάνει ο David Bowie και Mick Ronson (ο οποίος έπαιξε πιάνο στο κομμάτι).
Η γλυκιά μελωδία που αναδίδει το κομμάτι μαζί με τον ποιητικό στίχο φαίνεται, όμως συμβαίνει το αντίθετο, είναι αρκετά πολύπλοκο κομμάτι μουσικά. Οι λυρικοί του στίχοι δίνουν την εντύπωση μια ερωτικής απολογίας, που πιθανόν να αναφέρονται στην μέλλουσα γυναίκα του, την Bettye Kronstadt. Όμως και δω η πραγματική σημασία των στοίχων μπορεί να είναι διαφορετική. Πέρα από του ότι αναφέρεται μεταξύ άλλων στις συγκρούσεις του καλλιτέχνη με την σεξουαλικότητά του, τα ναρκωτικά και το "εγώ" του, πολλοί συμπεραίνουν ότι αναφέρεται στην δική του "ρομαντική" σχέση με την ηρωίνη. Ουσιαστικά υμνεί την περίοδο που ήταν εθισμένος σ αυτήν και αυτός ήταν και ο λόγος που επιλέχτηκε για την επένδυση της ταινίας Trainspotting.
Η φιλανθρωπική του εκτέλεση από το BBC, για την καμπάνια της Children in Need, εντυπωσίασε ακόμα και τον ίδιο τον Lou Reed, οποίος δήλωσε ότι, δεν έχει δει πιο εντυπωσιακή παραγωγή στο δικό του τραγούδι.
Jacek Maniakowski


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου