Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Iggy Pop and The Stooges

Όπως λέει ένας φίλος μου, το μηδενικού λίπους κορμί του νονού της punk να απέκτησε έναν κρεμασμένο κώλο, αλλά η ψυχή του παραμένει στα ουράνια. Ο λόγος, φυσικά, για τον τον James Newell Osterberg ή κατά κόσμον γνωστός σαν Iggy Pop και η αφορμή ένα νέο τραγούδι από το συγκρότημα με το οποίο έγινε ευρεία γνωστός, τους The Stooges.
Το συγκρότημα ξεκίνησε σαν The Psychedelic Stooges, το 1967, αλλά η ιστορία τους ξεκινάει κανα δυο χρόνια πίσω, όταν James Osterberg ξεκινούσε το μουσικό του ταξείδι σαν ντράμερ των The Iguanas. Δεν άργησε να τους αφήσει για προσχωρήσεις στους Prime Movers, όπου αποκτάει το προσωνύμιο "Iggy", από το προηγούμενο συγκρότημα του. Σε μια επίσκεψη του στο Chicago, μετά από μια συνάντηση με τον ντράμερ Sam Lay, αποφασίζει να φτιάξει δικό του συγκρότημα με διαφορετική προσέγγιση προς τα blues. Γυρίζοντας στην πατρίδα του Ann Arbor και μαζί με Dave Alexander (μπάσο), αδελφούς Ron (κιθάρα) και Scott (ντραμς) Asheton, οποίοι δίνουν στον Iggy το επίθετο "Pop". Μετά από μια συναυλία των MC5, όπου πήγαν όλα τα μέλη του νεοσύστατου γκρουπ, αποκτάει ονοματεπώνυμο, το οποίο τον ακολουθεί ως σήμερα, Iggy Pop.
Η πρεμιέρα των The Psychedelic Stooges έγινε την ημέρα του halloween, του 1967, στον χώρο που έκαναν τις πρόβες τους. Αλλά το πρωτο μεγάλο βήμα γίνεται όταν μοιράζονται, για πολύ σύντομο χρόνο, την σκηνή μαζί με τους MC5 στο Grande Ballroom του Detroit. Εκεί ο Asheton , μετά από από την πρώτη εκτέλεση του πρώτου τους κομματιού, του "I Wanna Be Your Dog" ,διαλύει την κιθάρα του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχιστεί η εμφάνισή τους.
Ο θεός του rock'n'roll φαίνεται ότι τους αγάπησε και γρήγορα υπογράφουν συμβόλαιο σε μεγάλη δισκογραφική. Οι συναυλίες τους είναι μνημειώδεις και η χρήση οτιδήποτε αντεικειμένου που παράγει ήχο, μαζί με με την προσωπικότητα του Iggy Pop τους κάνει δημοφιλείς. Ο ίδιος επίσης καθιερώνει και το "stage diving", μια συνήθεια που περνάει αργότερα σε όλες τις σκληρές εκφράσεις του rock'n'roll. Το συγκρότημα, όμως μπαίνει στον κόσμο της ηρωίνης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν καμιά συναυλία, αλλά πάλι τους βγάζει από την καταστροφή ο David Bowie, καλώντας τους στην Αγγλία. Όμως η κυκλοφορία του τρίτου τους άλμπουμ δεν είναι να σώσει το γκρουπ, καθώς η έλξη των ναρκωτικών είναι πολύ πιο δυνατή και είναι αδύνατον να λειτουργήσουν.
Μετά από τον θάνατο του Dave Alexande και αποτοξινώσεις των μελών τους ξανασυναντιούνται το 2003 και κυκλοφορούν το "The Weirdness". Δέκα χρόνια μετά δηλώνουν Ready To Die, όπως λέγεται ο νέος τους δίσκος, αλλά η ψυχή τους έχει αντίθετη άποψη και δηλώνει .....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου