Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Limpin Express: First Act



Στο rock'n'roll μπορεί να μην υπάρχει παρθενογέννηση, αλλά κάποιες στιγμές τα πράγματα μπερδεύονται ανάμεσα στο μεταφυσικό και σε ινδουιστικές κοσμογονίες. Αυτό οφείλεται σε ένα απλό γεγονός, ότι το πνεύμα του rock'n'roll υπερισχύει πάνω σε όλους σχεδόν. Το μεταφυσικό συμβαίνει, όταν το πνεύμα του του παππού του rock'n'roll, του rythm'n'blues, βρίσκει κατάλληλα σώματα να ενσαρκωθεί και εμφανίζεται σε χρόνο.. express, Limpin Express. Η μπάντα αυτή, που δημιουργήθηκε από του Αντρέα Καστανάκη, Κωνσταντίνο Παπαθύμιο και Βαγγέλη Κοτζάμπαση το καλοκαίρι του 2011. Το πνεύμα τους και μουσική τους δίψα αποδείχτηκαν πιο δυνατά από όλες τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν και έτσι το πνεύμα του rythm'n'blues αποφάσισε να τους δώσει τις ευλογίες του, αλλά και την πνοή του, την έμπνευση.
Το όνομά τους Limpin Express(κουτσό εξπρές), το πήραν για να θυμούνται τις περιπέτειες τους , που, προφανώς, το μεγάλο μουσικό πνεύμα τις έριξε στο δρόμο τους, για να δοκιμάσει την πίστη τους στο δικό τους όνειρο. Σαν νικητές πια, έδωσαν το όνομά αυτό να θυμούνται οι ίδιοι την ανυπομονησία τους να βρουν το όνειρο, αλλά και εμπόδια που βρέθηκαν στον δρόμο τους.
Όλες οι δυσκολίες λειτούργησαν για να μεγαλώσει η δίψα τους για ακόμα περισσότερες ζωντανές εμφανίσεις και μουσικής δημιουργίας. Η τελευταία εκφράστηκε απόλυτα στην κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ, του παρθενικού τους. Και όπως όλες οι δημιουργίες, εκτός από τους μουσικούς, που είναι: Αντρέας Καστανάκης - κιθάρα & φωνή, Κωνσταντίνος Παπαθύμιος - μπάσο  Βαγγέλης Κοτζάμπασης - τύμπανα & κρουστά, το First Act, όπως ονομάζεται αυτή δημιουργία, είχε και άλλους, πιο κρυφούς συντελεστές.Ο Michael Dotson - κιθάρα & φωνή στο "Travelin' Blues", ένα δικό του κομμάτι που, παίζει μαζί με το γκρουπ,, ο Alex Ketenjian - sound engineer, που δάμασε τον ήχο, αναδεινκύοντας την μοναδικότητα των συνθέσεων και τέλος ο Adam Slater - φωτογραφία εξώφυλλων, που μετέτρεψε τον ήχο τους σε εικόνα.
Ο δίσκος ξεκινάει με το Sometimes, ένα τραγούδι πιστό στην rythm'n'blues παράδοση. Το δεύτερο  Big Mistake δυναμώνει λίγο ρυθμό, που αν και δεν πρωτοτυπεί, σίγουρα σε κάνει να ακούς τον παφλασμό του ποταμού Μισισίπι και το ρεσιτάλ κιθάρας θυμίζει της ατμομηχανές παραδοσιακού αμερικάνικου ποταμόπλοιου. Στο  Poor John Doe, σε βρίσκει στην κεντρική αίθουσα αυτού του ποταμόπλοιου να ακούς την ορχήστρα, με ένα μπέρμπον στο χέρι. Το Nightshift Shuffle καθαρό, rythm'n'blues απλά σ' έχει βάλει για τα καλά στην ατμόσφαιρα του Αμερικάνικου Νότου, χάνοντας την αίσθηση, ότι αυτοί που παίζουν είναι Έλληνες. Το πρώτο μισό του άλμπουμ κλείνει με  το Bad Juju Woman, μια πραγματική rythm'n'blues μπαλάντα. αργόσυρτο και βασανιστικό, σαν μπέρμπον και γυναίκα. Το Tricky Pony με την χρήση των  resonator guitars, μας πάει στην Λουιζιάνα σε κάποιο σκοτεινό κλαμπ  αναπαράγοντας με τις νότες όλα τα στοιχεία της περιοχής. Το Right From Wrong αναδεικνύει ακόμα μια φορά τις κιθάρες, με τα φωνητικά να τις  συνοδεύουν διακριτικά. Το A Man Came συνεχίζει σε κλασικό μοτίβο και με το Granpa Said, να πειραματίζεται με τον ήχος, αλλά χωρίς να σε βγάλει από την ονειροπόληση, στον Νότο Ο δίσκος τελειώνει με το Travelling Blues, μια συνεργασία με τον Michael Dotson,στο δικό του τραγούδι, βγαλμένο από τα βάθη του χρόνου, με το στίγμα των Limpin Express να το συνδέει με την σημερινή εποχή.
 
Σε γενικές γραμμές είναι ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ, που ακούγεται και όλο. Με συνοχή και πολύ καλή παραγωγή άνετα αγγίζει και ροκ αυτιά. Το ατού του, για μένα, είναι κρυμμένες μελωδίες και κάθε επόμενο άκουσμα είναι και μια ανακάλυψη.
Jacek Maniakowski

Μπορείτε να τους ακούσετε εδώ: http://www.youtube.com/user/limpinexpress/videos?view=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου