Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Nirvana - Come As You Are



Μια πινακίδα στην είσοδο της πόλης Aberdeen, της πολιτείας Washington, στην Δυτική Ακτή γράφει: "Welcome to Aberdeen: Come As You Are". Όσο και απλή είναι η φράση, άλλο τόσο μοναδική είναι και κυρίως σε μια είσοδο Αμερικάνικης πόλης. Ο λόγος ύπαρξής της είναι το γεγονός της δημιουργίας του πια διάσημου grunge συγκροτήματος στο έδαφός της, αλλά είναι η γενέτειρα του δημιουργού αυτού του γκρουπ. Οι Nirvana δημιουργήθηκαν σε αυτήν την πόλη, στην οποία και γεννήθηκε ο Kurt Cobain. Και από το 2005, προς τιμή του μεγάλου αυτού μουσικού, στην είσοδο της πόλης αυτής, υπάρχει και ο τίτλος του πιο αγαπημένου τραγουδιού των οπαδών του γκρουπ. Μια απλή φράση που υπονοεί πάρα πολλά, αλλά είναι και ένα σύνθημα πραγματικής συμβίωσης ανθρώπων.
Η δημιουργία του Kurt Cobain, είναι το δεύτερο σινγκλ που μπήκε στο American Top 40 hit από δεύτερο τους άλμπουμ, το Nevermind του 1992. Το τραγούδι είναι άλλο ένα παράδειγμα για το ότι τα καλύτερα πράγματα γίνονται "στο πόδι". Ηχογραφήθηκε με δυο λήψεις μόνο, από τις οποίες η πρώτη μπήκε στο άλμπουμ. Ο στίχος "And I don't have a gun" κατά λάθος μπαίνει πιο νωρίς από όσο πρέπει, αλλά τελικά έμεινε στην τελική παραγωγή.
Και φυσικά, όπως πολλά μεγάλα τραγούδια, είναι και αυτό από κάπου "δανεισμένο". Ο "δανειοδότης" είναι οι Killing Joke και το "Eighties", ένα τραγούδι του 1985, που απλά το επιβράδυνε ο Cobain. Το συγκρότημα αποφάσισε να μην κάνει μήνυση στους Nirvana, με αντάλλαγμα ο Dave Grohl, να παίξει ντραμς σε ένα άλμπουμ τους.
Οι στίχοι, όπως αναφέρει ο δημιουργός τους, είναι για "people and what they're expected to act like", ανθρώπου που προσπαθούν να μοιάσουν σε κάτι και να λειτουργούν με βάσει κάποια στερεότυπα. Επίσης ο στίχος "I don't have a gun.", είναι περισσότερο προφητικός, παρά καθησυχαστικός. Αν και η αναφορά αυτή είναι για ένα γεγονός της εφηβείας του, όταν η μητέρα του πέταξε τα όπλα του πατριού του μετά από ένα καυγά τους σε ένα ποτάμι. Ο έφηβος τραγουδιστής, έβγαλε μερικά από αυτά, τα πούλησε και με τα χρήματα που έβγαλε αγόρασε την πρώτη του κιθάρα.
Jacek Maniakowski  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου