Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Skinner Box : It's all about chemistry.... και το πείραμα πέτυχε με το ΕΡ τους " Life is Chemistry"



Οι πρώτες νότες ενός τραγουδιού μπορούν να σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον, αλλά πάντα περιμένεις και την συνέχεια. Μόλις όμως φτάνεις στην μέση και η προσοχή σου έχει επικεντρωθεί πλήρως στο τραγούδι ... ξυπνάει μέσα σου ο Σέρλοκ Χολμς. Όταν όμως, το γκρουπ είναι καινούργιο και η ιντερνετική σου αναζήτηση βγάζει οτιδήποτε άλλον εκτός από μουσική, τότε ένα ταλαντούχο νέο συγκρότημα γίνεται αυτόματα και φορέας γνώσης. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι "Skinner Box"....
"Τη θεωρία του ο Skinner την έλεγξε με τα γνωστά πειράματα στο "κουτί του Skinner", ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου αρνητικά ερεθίσματα (μικρά ηλεκτροσόκ) ή θετικά ερεθίσματα (φώτα, ήχοι, τροφή) συνόδευαν και ακολουθούσαν συγκεκριμένες συμπεριφορές, οι οποίες βήμα προς βήμα "οδηγούνταν" προς την τελική επιθυμητή (π.χ. πάτημα ενός μοχλού)." Υπό τους ήχους του νέου τους ΕΡ " " Life is Chemistry" , το να μάθεις μια συμπεριφοριστική θεωρία, γίνεται τουλάχιστον ενδιαφέρον. Από νοητική οπτική ο λόγος είναι εμφανής, αλλά από ακουστική σκοπιά γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον. Οι Vana Rose-Vocals, Σπύρος Μητροκώτσας-Lead/Rhythm Guitars, Στέφανος Μανούσης-Bass Guitar/Keyboards και Γιώργος Παπαναστασίου-:Drums/Percussion δείχνουν με τις νότες μια ωριμότητα ενός φτασμένου γκρουπ. Η προσθήκη του Νικόλα Ζουρμπάκη έδωσε ακόμα πιο μεγάλο όγκο στην μουσική τους. Μάλλον ο "θεός" του rock'n'roll το πρόσεξε, αν συμπεράνουμε από το άμεσο ενδιαφέρον της δισκογραφικής για την δημιουργία ενός ΕΡ, αλλά και τα γεγονότα που οδήγησαν στην δημιουργία του γκρουπ.
Όταν έμαθα από τους Electro Vampires για τους Skinner Box, άρχισα να ψάχνω για την δισκογραφία τους, υπό τους ήχους της υπέροχης φωνής της Vana Rose και των ισάξιων μουσικών που την πλαισίωναν. Η φράση "δεν είναι δυνατόν" βγήκε από το στόμα πολλές φορές, σαν από πικ απ, που η βελόνα του κόλλησε σε κάποια χαρακιά του δίσκου. Το ίδιο "κόλλημα" έφαγα και γω με τα τραγούδια τους.... ξανά και ξανά από την αρχή....

Πέντε τραγούδια όλα και όλα και ένα re-mix..  Ρε... re-mix?..αφού ακόμα δεν κυκλοφόρησαν δίσκο?? Κι όμως τους ανακάλυψε ο Ulysse Thevenon και έγραψε το Goldfish memory με την δική του ματιά. Το "δεν είναι δυνατόν"  συνέχιζε να βγαίνει ασυνείδητα από το ανοιχτό μου στόμα, μιας και το κάτω σαγόνι μου βρισκόταν στον γείτονα από κάτω, σαν ηχώ από ένα βαθύ πηγάδι. Το μουσικό βάθος των τραγουδιών τους πρόδιδε ένα έμπειρο γκρουπ. Αλλά και το βάθος των στίχων έδειχνε μια βαθιά ποιητική διάθεση, που δεν είναι αποκομμένη από την καθημερινή πραγματικότητα..... "Η συγγραφή στίχων για εμάς αποτελεί ένα ψυχικό «ξεγύμνωμα», αν μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι. Καταθέτεις τα συναισθήματά σου, τους προβληματισμούς σου, δημιουργείς αναμνήσεις και εικόνες, τόπους και κόσμους που εσύ και ο ακροατής σου θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο. Αυτό δε σημαίνει πως παράγουμε ουτοπία, αρκετές φορές παρουσιάζουμε την υποκρισία και τη σκληρότητα της καθημερινής ζωής που δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο." Σχολιάζει η  Vana Rose  για την ποιητική υφή που παρουσιάζουν οι στίχοι του γκρουπ και συνεχίζει "Πηγή έμπνευσης μπορεί για εμάς να είναι και ένα αινιγματικό χαμόγελο, που κάποιος άγνωστος μπορεί να σου χαρίσει και να μην τον ξαναδείς ποτέ. Προσπαθούμε όσο το δυνατόν να χρησιμοποιούμε σύμβολα, έτσι ώστε να διεγείρουμε συναισθήματα και ενδόμυχα να αφυπνίζουμε συνειδήσεις. Ο ακροατής αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει με ένα δικό του τρόπο τους στίχους σου, έχει την ανάγκη να υιοθετήσει μια δική του αλήθεια, η οποία θέλει να τον συνοδεύει σε μία συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του. Αυτή είναι και η μαγεία, αυτό είναι για εμάς ένα μεγάλο στοίχημα, να υπάρχει διαδραστικότητα, αυτομάτως ο ακροατής γίνεται πρωταγωνιστής σου ." Και τα A Passage in Time, O type, Paperdoll People και το Slow motion, που ξεχειλίζει από συναίσθημα το αποδεικνύουν.
Ένα συγκρότημα με πολύ μέλλον και βάθος, χτίζει πολύ γρήγορα τα θεμέλια για αναγνώριση και εκτός συνόρων, ανοίγοντας τις πόρτες σε άλλα σχήματα. Η ταπεινοφροσύνη τους είναι ένα συστατικό, που δε αφήνει κανέναν μουσικόφιλο αδιάφορο, αναδεικνύοντας ξεκάθαρα το ταλέντο τους.
 Jacek Maniakowski


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου