Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

The Clash - London Calling



To "London Calling" των  The Clash βρίσκεται στο ομώνυμο άλμπουμ τους από την χρονιά του 1979 και είναι το δεύτερο σινγκλ από αυτό. Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του συγκροτήματος και από μουσική πλευρά, που μπερδεύουν περίτεχνα την  reggae με την punk rock, αλλά και από λυρική πλευρά, με έντονο το πολιτικό στοιχεία, να κυριαρχεί σε κάθε τους στίχο. Η σύνθεση των Joe Strummer και  Mick Jones, συγκαταλέγεται μέσα στα  The Rock and Roll Hall of Fame's 500 Songs that Shaped Rock and Roll καθώς και στα 500 Greatest Songs of All Time του περιοδικού  Rolling Stone, καταλαμβάνοντας την 15η θέση.
London Calling, είναι το σήμα του BBC World Service: "This is London calling ...", που χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του Β' ΠΠ, όταν εξέπεμπε στις υπό Ναζιστικής κατοχής χώρες. Εδώ όμως αναφέρεται σε "a nuclear error", πυρηνικά ατυχήματα και συγκεκριμένα στο πυρηνικό ατύχημα  Three Mile Island, στην Dauphin County,της  Pennsylvania, από κακή συντήρηση του εργοστασίου της πυρηνικής ενέργειας. Ο στίχος, όμως,  "London is drowning/And I live by the river" αναφέρεται στην υπερχείλιση του Τάμεση από ελλειπή οχυρωματικά έργα γύρω από τον ποταμό.
Άλλος ένας στίχος "now don't look to us/All that phoney Beatlemania has bitten the dust" αναφέρεται και στο τέλος της λάμψης του πανκ κινήματος. Επίσης, σε αντίθεση με την μορφολογία των rock'n'roll, τραγουδιών που"σβήνουν", το τραγούδι τελειώνει απότομα με τον στίχο "I never felt so much a-like..."
Κάποια πράγματα που συνοδεύουν το τραγούδι είναι η εκπομπή του Joe Strumme στο  BBC World Service είχε όνομα "Joe Strummer's London Calling". Στις 30 Μαρτίου του 2006, ένας Ινδός, ο 23χρονος  Harraj Mann, συνελήφθη με την υποψίας της τρομοκρατίας στο αεροδρόμιο του  Durham-Tees Valley της Βόρεια Αγγλίας. Ο λόγος, εκτός από την φάτσα του υποθέτω, ήταν και το γεγονός ότι πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, ερχόμενος στο αεροδρόμιο με ταξί, ζήτησε από τον οδηγό του οχήματος να βάλει στα ηχεία του δύο από τα τραγούδια του mp3 player του... το ένα ήταν το  London Calling!!!
Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου