Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

U2 - Where the Streets Have No Name



Το "Where the Streets Have No Name" είναι από τα μεγαλύτερα χιτ των U2 και ανοίγει το άλμπουμ The Joshua Tree του 1987. Η μουσική ανήκει στον κιθαρίστα The Edge και οι στίχοι στον Bono ενώ τη παραγωγή έκανε ο Brian Eno. Το τραγούδι αυτό άνοιξε και την περιοδεία τους, την The Joshua Tree Tour, στην πρώτη τους εμφάνιση στο Los Angeles.
Η βασική ιδέα για το τραγούδι ήταν του The Edge , που διαπίστωσε ότι το συγκρότημα δεν είχε ένα κομμάτι καθαρά συναυλιακό  Το κομμάτι ουσιαστικά μπήκε την τελευταία στιγμή στο άλμπουμ και μάλιστα μετά από παράταση του χρόνου, που θα τέλειωνε και ηχογράφηση. Και είναι και αυτό που τους παίδεψε και πιο πολύ, μια που είχε και πολλές ιδιαιτερότητες. Η μία ήταν ότι ήταν γραμμένο σε arpeggio το κιθαριστικό μέρος. Ο συνθέτης του, όταν ολοκλήρωσε την σύνθεση χοροπηδούσε από την χαρά του, επειδή κατάφερε να γράψει επιτέλους το απόλυτο συναυλιακό κομμάτι.
Το στιχουργικό μέρος, που ανήκει στον Bono, είναι εμπνευσμένο από μια ιστορία που έχει ακούσει για τους δρόμους του Belfast, όπου η θρησκεία και το εισόδημα του κάθε ατόμου φαίνεται από τον δρόμο, στον οποίο διαμένει. Ακριβώς το αντίθετο διαπίστωσε στην Αιθιοπία, όταν είχε πάει με τη σύζυγο του για φιλανθρωπική επίσκεψη, όπου έγραψε και τους στίχους. Ο ήρωας του τραγουδιού ονειρεύεται να υπάρχουν δρόμοι χωρίς όνομα και χωρίς διακρίσεις. Και ένα τέτοιο μέρος είναι και μια συναυλία rock 'n' roll. όπου έρχονται όλοι μαζί, χωρίς αυτές τι ετικέτες.
Το βιντεοκλίπ γυρίστηκε στους δρόμους του Los Angeles και συγκεκριμένα σε ταράτσα μιας πολυκατοικίας. Στην αρχή του ακούγεται το "Bullet the Blue Sky" και το κύριο μέρος αρχίζει κάποια λεπτά αργότερα. Ο χαμός που γίνεται δεν είναι σκηνοθετημένος και οφειλόταν στην ανακοίνωση ενός disc jockeys, ότι το συγκρότημα θα κάνει το βιντεοκλίπ τους στην συγκεκριμένη διεύθυνση και ώρα. Το βιντεοκλίπ τιμήθηκε με βραβείο Grammy Award σαν Best Performance Music Video.
Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου