Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

America - A Horse with No Name



Το "A Horse with No Name" είναι ένα τραγούδι των America που γράφτηκε από τον Dewey Bunnell στα τέλη του 1971. Είναι το πρώτο και το πιο επιτυχημένο σινγκλ του γκρουπ που βρίσκεται και στο ντεμπούτο ομώνυμο άλμπουμ τους. Είναι το κομμάτι με που στιχουργικά θεωρώ, από τα πιο λυρικά και αλληγορικά στην ιστορία της ροκ μουσική. Αρχικά το κομμάτι δεν υπήρχε στο άλμπουμ και το συγκρότημα αναγκάστηκε να το δημιουργήσει όταν η Warner Bros απέρριψε το πρώτο προτεινόμενο σινγκλ, το «I Need You». Έτσι μια βροχερή μέρα του Νοεμβρίου του 1971, στο σπιτικό στούντιο του φίλου του Jeff Dexter, ονόματι Ian “Sammy” Samwell ηχογραφείται το «Desert Song», που ήταν αρχικός τίτλος του τραγουδιού. Ο Samwell έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του τραγουδιού και μετά από την δική του παρότρυνση μετανομάστηκε σε "A Horse with No Name"
Παρ όλη την επιτυχία το κομμάτι αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα και επικρίσεις, κυρίως λόγω της ομοιότητας των φωνητικών με αυτά του Neil Young, το τραγούδι του οποίου , το «Heart of Gold» εκτόπισαν από την κορυφή του Top 100 των Η.Π.Α, αλλά και των αλληγορικών στίχων. Μεταξύ άλλων προβλημάτων κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί του Kansas City αρνήθηκαν να παίξουν το τραγούδι επειδή πίστευαν ότι μιλούσε για τα ναρκωτικά κι αυτό επειδή, εκείνη την εποχή, στη γλώσσα του δρόμου η λέξη «Horse» (άλογο) σήμαινε την ηρωίνη. Ο κωμικός Richard Jeni το χλεύασε λέγοντας:- Είσαι στην έρημο. Δεν έχεις τίποτε άλλο να κάνεις. Δώσε επιτέλους ένα όνομα στο άλογο!
Μουσικά το τραγούδι είναι πολύ απλό και βγήκε βασικά από τρία ακόρντα. Πολλοί σίγουρα το μπερδεύουν με κάποια σύνθεση του Neil Young, την επιρροή του οποίου ποτέ δεν έκρυψε ο Dewey Bunnell. Οι στίχοι είναι γραμμένοι στην αρχαΐζουσα γλώσσα τόσο της Μεγάλης Βρετανίας όσο και των Η.Π.Α και η εκτεταμένη χρήση της ποιητικής αδείας δημιούργησε πολλές παρεξηγήσεις σχετικά με το νόημά τους. Ο συνθέτης που έμενε σε στρατιωτική βάση στην έρημο όταν ήταν μικρός , όπου υπηρετούσε ο πατέρας του, είχε ευχάριστες αναμνήσεις από αυτήν, ωστόσο οι κύριες επιρροές του προήλθαν από δυο πίνακες που βρισκόταν στο στούντιο, που ηχογραφήθηκε το κομμάτι. Πρόκειται για πίνακα του Νταλί που παρίστανε ένα τοπίο ερήμου, καθώς και για πίνακα του Ολλανδού καλλιτέχνη M. C. Escher, που παρίστανε ένα άλογο.
Παρ' όλες τις επικρίσεις κερδίζουν το βραβείο Γκράμυ και διαχρονικότητα του έχει επισκιάσει τις άλλες τους επιτυχίες. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια, το τραγούδι εξακολουθεί να παίζεται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου