Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Jet - Are You Gonna Be My Girl


Οι  Jet μπήκαν στην μουσική σκηνή με θόρυβο. Το ντεμπούτο τους άλμπουμ Get Born, του 2003, που έβγαλε πρώτο σινγκλ το "Are You Gonna Be My Girl", ακούστηκε πολύ γρήγορα ανά την υφήλιο και γρήγορα έφερε τους Αυστραλούς Jet σε κάθε rock'n'roll... αυτί. Αν και το τραγούδι στερείται κάθε πρωτοτυπίας και σίγουρα κάτι θυμίζει.... κάτι θυμίζει, δεν φαίνεται να ενόχλησε και πολλούς. 
Η δημιουργία του τραγουδιού χρεώνεται στους  Nic Cester και Cameron Muncey, δημιουργία που λέει ο λόγος. Η ομοιότητες; του με το τραγούδι του Iggy Pop, το "Lust for Life" ξεπερνάνε την έννοια του οφθαλμοφανούς. Γι αυτούς που έχουν γνώση των πιο βαθιών μουσικών ριζών, θυμίζει κάποια πιο παλιά τραγούδια της Motown, από την δεκαετία του '60.  Συγκεκριμένα τα "I'm Ready For Love" των Martha And The Vandellas και "You Can't Hurry Love" των  The Supremes. Όπως και να έχει, κάτι θυμίζει.....
Ο Chris Cester, παραδέχτηκε ότι είναι "δανεισμένο" από το "Lust for Life" . Αλλά σε μια συνάντηση με τον  Iggy Pop, του είπε ότι είναι πιο κοντά στο You Can't Hurry Love, απ' όσο το τραγούδι που "δανείστηκε" μαζί με τον David Bowie . Ουσιαστικά οι Jet αντέγραψαν ένα τραγούδι, από τους Bowie/Pop, που το είχαν αντιγράψει επίσης, γιατί απλά βαριόταν να γράψουν κάτι καινούργιο. Αλλά το αποτέλεσμα είναι, εκτός από μεγάλο μπέρδεμα, ότι οι Αυστραλοί είναι πολύ πιο κοντά στο αυθεντικό, από ότι προηγούμενη μουσικοκάπηλοι. 
Το λυρικό μέρος είναι απλά ανάξιο αναφοράς. Το βιντεοκλίπ είναι ασπρόμαυρο και εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι ο Cameron Muncey φοράει μια μπλούζα AC/DC. 

Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου