Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Placebo - 36 Degrees


Η είσοδος των  Placebo στην δισκογραφία, κάθε άλλο από διακριτική ήταν. Πέρα από από μουσική τους παρουσία, που έδωσε πιο φρέσκο ήχο, ήταν και κάποιες δραστηριότητες που δεν είχαν σχέση με την μουσική. Αλλά και από το πρώτο τους άλμπουμ, δημιούργησαν, μαζί με πολλά φαν κλαμπ τους, πολλές συζητήσεις σχετικά με την σημασία των στίχων τους. Το δεύτερο σινγκλ από το ομώνυμο άλμπουμ τους ήταν το 36 Degrees και δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν τι θέλει να πει ο ποιητής.
Το τραγούδι είναι δημιουργία του Brian Molko. Αν και το μουσικό του μέρος δεν αμφισβητείται, το λυρικό σήκωσε πολλές συζητήσεις. Αλλά κυριάρχησαν κυρίως δύο απόψεις. Η μία είναι ότι αφορά την σεξουαλικότητα κάποιων μελών της μπάντας και η άλλη σχετίζεται με τον θάνατο. Γενικά ο τίτλος συμβολίζει την μέση θερμοκρασία του ανθρώπου, που για την ακρίβεια είναι 36,6 βαθμοί Κελσίου. Κατά μια ερμηνεία μιλάει για πάγωμα μιας σχέσης, σαν αποτέλεσμα dumping, απόρριψης, ταπείνωσης και "αδειάσματος", του ενός προς τον άλλων. Ουσιαστικά υποδηλώνει την πτώση της "θερμοκρασίας" ανάμεσα σε δυο ανθρώπους. 
Ο ίδιος ο Molko δηλώνει ότι αυτή η θερμοκρασία είναι απλά ένα σημείο μετάβασης, ή αρχίζεις να παγώνεις σαν να πεθαίνεις ή ξεκινάς να ζεσταίνεσαι σαν αναγεννιέσαι. Στους στίχους οι αριθμοί κάνουν παρέλαση, σαν σε γνωστό μυθιστόρημα του Dan Brown,"I've gotta breathe to stay alive / And 1 4 2 9 7 8 /Feels like I'm gonna suffocate /14 16 22 . Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι παρά αριθμός του τηλεφώνου του αγαπημένου ινδικού εστιατορίου της μπάντας, στο Ανατολικό Λονδίνο. 
Επίσης, είναι από τα πρώτα τραγούδια που γράφτηκαν για την μπάντα. Μαζί με το “Nancy Boy” ήταν τα δύο πρώτα που έγραψε ο Molko. Το βιντεοκλίπ του τραγουδιού σκηνοθέτησε ο  Chris Cunningham και γυρίστηκε υποβρύχια σε μια πισίνα. Οι σκηνές όπου τραγουδάει ο  Molko, γυρίστηκαν σε έναν βάλτο. Τα γυρίσματα ήταν πολύ δύσκολα για το γκρουπ και όλοι τους δηλώσαν ότι, δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν βίντεο κάτω από το νερό. 

Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου