Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

Eric Clapton - After Midnight


Είναι γεγονός ότι ένα τραγούδι μπορεί να εκτοξεύσει καριέρα κάποιου καλλιτέχνη. Σαν κάποιο αυτόβουλη οντότητα, επιλέγει κάποιον ταλαντούχο μουσικό για να ενσαρκωθεί, αλλά είναι σπάνιες φορές που βγάζει από τη αφάνεια δύο καλλιτέχνες, με τελείως διαφορετικές πορείες ως εκείνη την στιγμή. Αν και δεν  ήταν καινούργιοι στην μουσική, η αναγνώριση για αυτούς ήταν σα μια φτηνή πόρνη.
Ο ένας, 5 χρόνια μετά την ελληνική του περιπέτεια (βλ. http://echooadventures.blogspot.gr/2013/04/eric-clapton.html  . )  και με πολλά προβλήματα στις συνεργασίες του, προσπαθούσε να βρει κάποιο πάτημα να σταθεί μόνος του στο μουσικό στερέωμα. Ο  Eric Clapton βρήκε αυτό το πάτημα σε έναν μουσικό, που πλάσαρε νέο στυλ παιξίματος, αλλά και έγινε θρύλος στην μουσική σκηνή. Έτσι το "After Midnight" του  JJ Cale, ήταν ένας καταλύτης για τους δύο αυτούς μουσικούς. Ο δημιουργός το έγραψε για το ντέμο του το 1966. Εκ τότε, μέχρι να το ανακαλύψει ο Βρετανός μουσικά, αλλά προφανώς και εκτός μουσικής, ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. 
Τον JJ Cale και την μουσική του, ανακάλυψε όταν συνεργαζόταν με του Delaney και Bonnie Bramlett. Ο πρώτος του έδωσε να ακούσει το, μεγάλο μετέπειτα μουσικό από την Oklahoma City, με το πρώτο άκουσμα ενθουσιάστηκε από το στιλ και την μουσική. Δεν άργησε να το υιοθετήσει, μιας και ήταν και η πρώτη του προσπάθεια να τραγουδήσει. Το After Midnight ήταν πρώτη από τις διασκευές, που έκανε στα τραγούδια του Αμερικανού τραγουδοποιού, οποίος ήταν πολύ καλός φίλος του Delaney Bramlett. 
Έτσι το τραγούδι κυκλοφορεί τον Αύγουστο του 1970, στο ομώνυμο και πρώτο άλμπουμ του καλλιτέχνη. Το άλμπουμ είχε αρκετή ανταπόκριση και το τραγούδι του  JJ Cale έγινε σινγκλ δύο μήνες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ. Ο Αμερικανός  πρώτη φορά άκουσε την διασκευή του Clapton στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου του. Αργότερα θυμάται " ήμουν βρώμικος και πάμφτωχος, ούτε να φάω δεν είχα λεφτά. Δεν ήμουν μικρός, είχα τριανταρήσει και χάρηκα πολύ, θα ήταν καλό να βγάλω μερικά χρήματα" . Αλλά ουσιαστικά ξεκίνησε να γίνει θρύλος της Blues rock σκηνής. 
Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί και την δική του εκδοχή μέσα από το άλμπουμ του Naturally, που και για αυτόν ήταν και το πρώτο του. Το τραγούδι και με την δική εκτέλεση γνωρίζει επιτυχία,  γνωρίζοντας  ακόμα ένα τεράστιο μουσικό στο ροκ κοινό. Ο Βρετανός συνέχισε να διασκευάζει και άλλα τραγούδια του JJ Cale, όπως τα "Cocaine" και "I'll Make Love To You Anytime.", απογειώνοντας τις μουσικές καριέρες και των δύο. Ένα ακόμα αξιοσημείωτο γεγονός είναι, η αλλαγή της κιθάρας του για το ομώνυμο άλμπουμ του, αντί της  Gibson Les Paul, χρησιμοποίησε μια Fender Stratocaster. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου