Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

Muse - Knights of Cydonia


Ένα πραγματικά εμπνευσμένο τραγούδι μεταφέρει σχεδόν πάντα, κάποιο μήνυμα. Είτε αυτό είναι για κάποιο άγνωστο πρόσωπο, είτε για κάποιο ιστορικό πρόσωπο είτε για κάποιο κοντινό του καλλιτέχνη πρόσωπο. Μπορεί να αναφέρεται σε κάποιο μέρος γνωστό, φανταστικό είτε μακρινό και άγνωστό. Αλλά δεν είναι λίγες φορές που μεταφέρει αρκετές ενδιαφέρουσες πληροφορίες, μόνο και μόνο με τον  τίτλο του. Το "Knights of Cydonia" των Άγγλων alternative rock Muse. 
Η δημιουργία του Matthew Bellamy, του κύριου συνθέτη των Muse, από τέταρτό άλμπουμ, το Black Holes and Revelations του 2006, της μπάντας, συγκεντρώνει ακριβώς όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Η Cydonia είναι η περιοχή του πλανήτη Άρη γνωστή για το περίφημο πρόσωπο της. Το, κατά επίσημες πηγές. γεωλογικό μόρφωμα έχει μήκος 3 χλμ, πλάτος 1,5 χιλμ και βρίσκατε περίπου 40° βόρεια του ισημερινού του Κόκκινου Πλανήτη. Οι συζητήσει πάνω στο πρόσωπο του "Κοιμισμένου Ιππότη" όπως είναι η ονομασία του γεωλογικού σχήματος, είναι άπειρες. Ξεκινάνε από την θεωρία ότι είναι  ανθρώπινη δημιουργία, ως και το γεγονός ότι το ανθρώπινο είδος προέρχεται από τον Άρη. 
Κάποιες άλλες θεωρίες αναφέρουν ότι, απλά είναι μια πόλη που φαίνεται σαν πρόσωπο. Αν και είναι το πιο γνωστό δεν είναι το μοναδικό, αλλά το πρώτο που φωτογραφήθηκε 25 Ιουλίου του 1975, από τον Viking 1. Η εικόνα του δημοσιεύτηκε 5 μέρες αργότερα, πυροδοτώντας μια σειρά από υποθέσεις συνομοσιολογικού κυρίως περιεχομένου. Οι φωτογραφίες του 1998, 2001 και 2002, από άλλη οπτική γωνία ανακαλύπτουν ότι πρόκειται για γεωλογικό σχηματισμό, αν και δεν έπεισα τους οπαδούς των συνομοσιολογίων. 
Φυσικά, το τραγούδι δεν αποτελεί καμιά παρθενογέννηση. Στην αρχή ακούγεται η μουσική από την ταινία Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου, η πεντάτονη μουσική με τη οποία επικοινώνησαν με τους εξωγήινους. Το κεντρικό θέμα θέμα του τραγουδιού είναι "δανεισμός" από το χιτ των The Tornados, το "Telstar" του 1962. Στην μπάντα αυτή, ο ρυθμικός κιθαρίστας ήταν  ο George Bellamy, πατέρας του του δημιουργού του τραγουδιού. Η πατρική παροχή δε σταματά σε ένα τραγούδι, γιατί οι ομοιότητες με το "Ridin' the Wind" του  George Bellamy σε όλο το τραγούδι φανερές. Ο στίχος, στο 2.03 του τραγουδιού "Come ride with me, through the veins of history." μοιάζει περισσότερο με ομολογία.
Η ήχος του μπάσου παραπέμπει σε καλπασμό και αυτό ήταν η επιδίωξη του δημιουργού του. Αλλά οι "δανεισμοί" συνεχίζονται και σε ζωντανές εμφανίσεις, μιας που στην εισαγωγή χρησιμοποιεί την μελωδία του  Ennio Morricone, την  "The Man With the Harmonica" από την ταινία Once Upon a Time in the West.
Το βιντεοκλίπ, που σκηνοθέτησε ο Joseph Kahn, είναι γυρισμένο σε στυλ  spaghetti western και παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον. Τα γυρίσματα διήρκεσαν 5 μέρες, οι 4 σε Ρουμανία, μία στο Λονδίνο και μία στο Red Rock της California. Στο βίντεο μπερδεύονται και στοιχεία από ταινίες  post-apocalyptic και  kung-fu. Οι ηθοποιοί που παίρνουν μέρος είναι γνωστοί σταρ, Russ Bain, Richard Brake, Klaus Rottingham και Cassandra Bell. Η πόλη λέγεται Cydonia και έχει 143 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός συμβολίζει την φράση "I love you", αλλά τι συμβολίζει αυτό μάλλον ένας θεός ξέρει. Γενικά βρίθει από συμβολισμούς το βιντεοκλίπ, σαν μια πηγή θεωριών για συνομοσιολόγους. 
Jacek Maniakowski


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου