Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013

System of a Down - "B.Y.O.B." (Bring Your Own Bombs)


Κάποιος είχε πει, ο πόλεμος είναι μια αντρική υπόθεση, αλλά η πρόκληση του γυναικεία. Αλλά ουσία είναι, ότι μετά την γυναίκα, από τα πιο δημοφιλή θέματα της ροκ είναι και ο πόλεμος. Συνήθως σε μορφή καταγγελίας του, αλλά όχι μόνο. Η δεκαετία του 70, λόγω του πολέμου του Βιετνάμ κυρίως, έδωσε κάμποσα αριστουργήματα με αυτήν την θεματολογία. Κι αν λάβουμε υπ' όψη το ρητό, που λέει ότι, ο πόλεμος είναι το σεξ της ιστορίας, οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες έχουν προσφέρει εδώ και κάποιες δεκαετίες, με τον "ερωτισμό" τους, αρκετό υλικό για τραγούδια. 
Οι  System of a Down, εκτός από τον πρωτοπόρο τους ήχο, έχουν και πολύ κοφτερή πένα και δεν διστάζουν να ασχοληθούν με πολιτικά θέματα. Ουσιαστικά, το "B.Y.O.B." (Bring Your Own Bombs) είναι ένα αντιπολεμικό πολιτικό τραγούδι.  Η δημιουργία των Serj Tankian (στίχοι) και Daron Malakian( μουσική και στίχοι), βρίσκεται στο τέταρτο τους άλμπουμ το Mezmerize του 2005. Το λυρικό μέρος αναφέρεται στον πόλεμο του Ιράκ, αλλά με πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Οι αναφορές σε πρόσωπα,  όπως η  Barbara Bush, είναι σχεδόν ποιητικά κρυμμένες (Barbarisms by Barbara). 
Αλλά επίσης, είναι μια συνέχεια άλλων πολεμικών τραγουδιών, όπως το Fortunate Son των Creedence Clearwater Revival (βλέπε.http://echooadventures.blogspot.gr/2013/04/creedence-clearwater-revival-fortunate.html.. ) που αναφέρεται στον πόλεμο που κάνουν πλούσιοι, αλλά στέλνουν τους φτωχούς να πολεμήσουν. Ο στίχος "Why do they always send the poor? " "στοιχειώνει" σχεδόν όλο το τραγούδι. Αλλά και στο τραγούδι "War Pigs" των  Black Sabbath πλανάται μια τέτοια απορία. Ίδια προσέγγιση έχει και το  "Black Steel in the Hour of Chaos" των Public Enemy. Οι   System of a Down, το πάνε παραπέρα. Ο τίτλος του τραγουδιού είναι η παράφραση του  "Bring Your Own Booze.", που χρησιμοποίηται σε προσκλήσεις σε πάρτι. Ουσιαστικά σημαίνει πως υπάρχει μπόλικο αλκοόλ, αλλά ο καθένας είναι ελεύθερος να φέρει και το δικό του. Και στους στίχους αναφέρει ότι, ο πόλεμος είναι ένα ατέλειωτο πάρτι. 
Το βιντεοκλίπ, σκηνοθετημένο από τον Jake Nava, έχει πολλές υπόνοιες ενός στρατοποιημένου κράτους και στα κράνη των "μονάδων καταστολής" εμφανίζεται οθόνη, που που λέξεις 'BUY', 'DIE', 'GOD' και 'OBEY' εναλλάσσονται. Κατά τη διάρκεια του Saturday Night Live, το 2005, όπου ήταν καλεσμένοι, έφεραν δικές του ψεύτικες βόμβες. Το κανάλι  NBC, όμως δεν δέχτηκε να εμφανιστούν με αυτές. Τελικά, το μόνο που κατάφεραν είναι να φωνάξει ο κιθαρίστας Daron Malakian,  "F--K Yeah!" στο τέλος του τραγουδιού. Το τραγούδι κέρδισε ένα Grammy στην κατηγορία Best Hard  Rock. 
Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου