Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Arctic Monkeys - R U Mine?


Η ροκ μουσική, πέρα της δημιουργικής και καλλιτεχνικής της αξίας, προσφέρει πάντα  δόξα και χρήμα. Αυτό προσελκύει πάντα, εκτός από μεγάλες εταιρίες, που το μόνο τους ενδιαφέρον για την μουσική, είναι το πλήθος οπαδών που είναι πάντα έτοιμοι να ξοδέψουν. Εκτός από αυτές, υπάρχουν διάφοροι χάρτινοι και ατάλαντοι, δήθεν καλλιτέχνες, που το μόνο που κοιτάνε είναι δόξα και χρήμα. Και αυτό πάντα με την βοήθεια διάφορων παρατρεχάμενων, απόγονων του Σαλιέρι. Όμως η δύναμη του διαδικτύου, μπορεί να αναγνωρίσει το ταλέντο και αγνές προθέσεις μιας μπάντας, δημιουργώντας καθαρές σχέσεις μουσικών και φαν. Αλλά, σε βαθμό, που μας πάει κάπου 4 δεκαετίες πίσω μόνο μια μπάντα το κατάφερε. 
Οι  Arctic Monkeys θα μπορούσε να είναι πρότυπο ενός καθαρού σε νοοτροπία ροκ συγκροτήματος, indie rock συγκεκριμένα. Αναδείχτηκαν, όχι με κάποια επικοινωνιακά και διαφημιστικά τρικ, αλλά καθαρά  από το ταλέντο τους και την αγάπη των συνεχώς αυξανόμενων οπαδών τους. Μέσα σε μια δεκαετία μουσικής ύπαρξης και επταετία δισκογραφικής, έχουν γίνει όνομα, που η κάθε τους κυκλοφορία αποτελεί γεγονός. Το 2013 δίνουν το μουσικό τους ραντεβού με την κυκλοφορία του πέμπτου τους άλμπουμ, ΑΜ. Ο προάγγελος του ήταν μια σύνθεση του Alex Turner, τραγουδιστή και βασικού δημιουργού τους, το "R U Mine?", που κυκλοφόρησε μόνο του ενάμιση χρόνο νωρίτερα από την κυκλοφορία του δίσκου. 
Για έμπνευση, ο frontman  μπήκε σε διαφορετικά μουσικά χωράφια. Προσπάθησε να ενσωματώσει στην στιχουργία τεχνικές δύο ράπερ, των  Lil Wayne και Drake, αφήγηση γεγονότων αλλά σε αντίθετη χρονική σειρά. Ο πρώτος  στίχος "Puppet on a String", είναι μια αναφορά  στο νικητήριο τραγούδι του του διαγωνισμού της Eurovision του 1967, από την Sandie Shaw. Ο δεύτερος είναι για ένα φανταστικό νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό, το Tracy Island, από την  παιδική σειρά The Thunderbirds. Στο ρεφρέν τα πίσω φωνητικά κάνει ο drummer Matt Helders, χρησιμοποιώντας την τεχνική του falsetto. Μαζί με τα  "Do I Wanna Know?" και "Why'd You Only Call Me When You're High?", έχεις σαν τίτλο ρητορικό ερώτημα.
Το βιντεοκλίπ είναι γυρισμένο από τους Aaron Brown και Ben Chappell και ξεκινάει με την αναγγελία από τον  Steve Jones του KROQ της πρώτης μετάδοσης του τραγουδιού στις 27 Φλεβάρη του 2012. Είναι ασπρόμαυρο και γυρίστηκε μέσα σε αυτοκίνητο το μεγαλύτερο μέρος στους δρόμους του Los Angeles. Αποσπάσματα από την ζωντανή τους εμφάνιση στο  Mexico City, όπου παίξανε μαζί με τους The Black Keys, κλείνουν το βίντεο. Τι βιντεοκλίπ βραβεύτηκε σαν Best Video στα 2013 NME Awards.
 Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου