Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

John Lennon - John Sinclair


Πολλά τραγούδια μιλάνε για φυλακισμένους, αδικημένους και κατατρεγμένους. Άλλωστε η μουσική και η ποίηση είναι από τα ελάχιστα όπλα των αδυνάτων και των αδικημένων.  Πολλοί έδωσαν το ταλέντο τους για να αποφυλακιστεί κάποιος, άδικα φυλακισμένος και το μόνο που κατάφεραν είναι να εισπράξουν δόξα και λιγότερες φορές χρήμα για κάποια επιτυχία που δημιούργησαν με αφορμή αυτό το γεγονός. Όμως  η αποκατάσταση της δικαιοσύνης, μάλλον ελάχιστες φορές έχει επιτευχθεί. Μόνο ένας άνθρωπος (?) είχε την δύναμη με ένα απλό τραγούδι,που δεν έγινε καν χιτ, να ελευθερώσει κάποιον σε δυο μέρες, που είχε καταδικαστεί για δέκα χρόνια φυλάκισης. 
Ο  John Lennon, μετά την φυγή του από τους Beatles, βγήκε από το χρυσό κλουβί και την απομόνωση μιας μεγάλης μπάντας. Άρχισε να μοιράζεται τον εαυτό του, αλλά και να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του όπως είναι πραγματικά. Το ανακάτεμα του με την καθημερινότητα έφερε στο προσκήνιο, μέσα από τα τραγούδια του πολλά πρόσωπο και γεγονότα. Το κάθε του τραγούδι ήταν και αφορμή και για αφύπνιση του κόσμου γύρω από κάποιο ζήτημα. Και φυσικά η συνθετική του ικανότητα, έντυνε την κάθε είδηση ή πρόσωπο που τον απασχολούσε με λυρισμό και νότες. Και λόγο της λατρείας που του είχε ο κόσμος, το κάθε του τραγούδι λειτουργούσε σαν το, ανύπαρκτο τότε, διαδίκτυο. Και πάνω απ' όλα, χωρίς ίχνος προσωπικού συμφέροντος και καμιά διάθεση για ικανοποίηση κάποιας ματαιοδοξίας.
Μέσα από το πέμπτο άλμπουμ του, μαζί με την  Yoko Ono, το Some Time in New York City και την παραγωγή του πολύ  Phil Spector, ξεχωρίζει το "John Sinclair". Όχι κυρίως για την ποιότητά του, αλλά για τα γεγονότα  γύρω από αυτό και το πρόσωπο του του τίτλου του. Ο John Sinclair ήταν μια πολύ ενοχλητική προσωπικότητα για το συντηρητικό αμερικάνικό κατεστημένο. Ακτιβιστής, μέλος της  White Panther Party, ποιητής και μάνατζερ της θρυλικής punk μπάντας   MC5. Το σύνολο αυτό των δράσεων αυτών του, πάνω απ όλα, ποιητή από το Detroit, ήταν και ο βασικός λόγος που παγιδεύτηκε κυριολεκτικά από την αμερικάνικη κυβέρνηση. 
Ο στόχος της "δικαιοσύνης" με την αμερικάνικη έννοια του όρου, ενίοτε και νεοελληνική, ήταν αρκετό καιρό πριν την σύλληψη του. Η παγίδα που του στήθηκε από δύο μυστικούς αστυνομικούς που του πούλησαν δύο τσιγαριλίκια. Συνελήφθη και με συνοπτικές διαδικασίες δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης. Αλλά η δυναμική τότε ροκ κοινότητα δεν έμεινε αμέτοχη και έτσι δημιούργησε το  "John Sinclair Freedom Rally" στο  Ann Arbor's Crisler Arena τον Δεκέμβριο του 1971. Μεταξύ και των αστέρων που συμμετείχαν ήταν και ο  John Lennon, με το μόλις δημιουργημένο τραγούδι του. Η κραυγή ... Gotta, gotta, gotta, gotta, /Gotta, gotta, gotta set him free του Βρετανού τραγουδιστή κατάφερε να φτάσει και στα ηχομονωμένα γραφεία της αμερικάνικης κυβέρνησης και έτσι τρεις μέρες μετά την συναυλία ο John Sinclair  απελευθερώνεται. 
Η δράση του συνεχίστηκε, αλλά τελικά αφοσιώθηκε στην ποίηση στην ποίηση εκδίδοντας πάνω από 20 συλλογές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου