Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Rock - e - pedia: Azerbaijani Rock

 

Το αηδόνι τραγουδά διαφορετικά από τόπο σε τόπο το ίδιο, όμως ερωτικό τραγούδι.

Azerbaijani Rock (Azerbaijani: Azərbaycan roku)

 

 

 

Πως ακούγεται: Στα αζέρικα … Βασικά κάτι σαν Anatolu Rock, αλλά στα αζέρικα. Κάτι σαν ψυχεδελικό rock, με jazz στοιχεία και μπόλικη φολκλόρ των Αζέρων, αλλά με ένα ψευδο-ευρωπαϊκό αέρα. Καμιά σχέση με τα τραγούδια που στέλνει το Αζερμπαιτζάν στην Eurovision.

Γιατί να το ακούσουμε: καθαρά για εγκυκλοπαιδικούς λόγους. Βασικά οι μουσικοί με κλασική μουσική παιδεία των σοβιετικών και μπόλικη φολκλόρ χροιά, αλλά γνωρίζουν να χειρίζονται τα μουσικά όργανα.



Γιατί όχι: όχι άλλο φολκλόρ! Φτάνει πια με το γεγονός να θες να παρουσιάσεις rock σε τοπικό άρχοντα ή wannabe άρχοντα από wannabe rockers.

Που; Αζερμπαϊτζάν, δίπλα στην Κασπία Θάλασσα.

Πότε; Δεκαετία του ‘60.

Ποιοι; Στους πρωτοπόρους συγκαταλέγονται οι Coldünya, Yuxu, Eksulap και Khurramids.

Αλλά και οι Eskulap, Khurramids, Express-118, Pazavang and Uvet οι οποίοι έπαιζαν κυρίως soft rock και blues.

Αλλά ακόμα να ακούσεις: Experiment-OK (1967), Ashiqlar, Unformal,  Yuxu, Spark, Miraj, Mozalan, Sirr, Charley ATL, Coldünya, Minaret (band), Yukhu.



Μέρες δόξας:  Υποθέτω επί των ημερών, που άνηκε στις Σοβιετικές Δημοκρατίες, όταν τραγουδούσαν ύμνους ενάντια στον δυτικό ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό. Πάντα σε τοπικό επίπεδο.

Κόκκινη κάρτα: Μια ακόμα κακή αντιγραφή της «δυτικής» μουσικής, από πολύ-σπουδαγμένους μουσικούς, προσαρμοσμένο σε τοπικές αγκυλώσεις.

Με τι μπερδεύεται; Με όλα τα είδη της Rock.

Τι λες στον άσχετο; Ότι να ναι rock στα αζέρικα. Πάντως άμα πας στο Μπακού, να δεις την αρχαία αγορά και απέφευγε τα τοπικά live.


Jacek Henryk Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου