Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Adolf Plays the Jazz



Οι Adolf Plays the Jazz, είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, θα 'λεγα μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Είναι μια άλλη απόδειξη ότι, η ελληνική μουσική σκηνή είναι αστείρευτη από ταλέντο και οι εκπλήξεις παραμονεύουν σε... κάθε μήνυμα όπως, στην δική μου περίπτωση. Η μουσική ροκ σκηνή είναι κάτι σαν το δάσος του Αμαζονίου, ανεξερεύνητη  μυστηριώδης, μοναδική και πάνω απ' όλα γεμάτη όμορφες αντιθέσεις και πρωτοπόρες προτάσεις. Το σχήμα αυτό μας το αποδεικνύει περίτρανα, με αντιθέσεις που ξεκινάνε από το όνομά τους, που φαντάζει περισσότερο ειρωνικά περιπαιχτικό, παρά σαν δήλωση κάποιου γεγονότος ή κατάστασης.
Αν και τους ανακάλυψα, για τη ακρίβεια μου αποκαλήφθησαν, πολύ πρόσφατα το συγκρότημα υπάρχει αρκετά χρόνια. Ξεκίνησαν τυπικά το 2002 και λέω τυπικά γιατί το πρώτο τους κομμάτι γράφτηκε, το frank zappa needs haircut, το 1998 και έχει συμπεριλήφθει στο ΕΡ τους το muzzle the birds. Η πρώτη τους κυκλοφορία όμως, έρχεται το 2005 με το "cognac or brandy"ep. Η μουσική κατεύθυνση έχει σαφείς αναφορές στην post-rock σκηνή περνώντας από ένα κινηματογραφικό φίλτρο , κάτι που γίνεται ακόμα πιο εμφανές από τη χρήση samples η διαλόγων από ταινίες. Κυκλοφορούν ένα ακόμα ΕΡ, το "muzzle the birds", που περιέχει παλιά τους κομμάτια (1998-2002) και την επόμενη χρονιά κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ, το "art brokolo", Αλλά και μια συλλογή με όλα τα κομμάτια τους από τα προηγούμενα ΕΡ, το " another slice".
Το melt ΕΡ και το δεύτερο τους album ,το " day 4 | urban fiction part 1", που κυκλοφορούν μέσα στο 2007, είναι μέρη ενός tribute για την ζωή στις πόλεις με το δεύτερο κυρίως να αποτελεί το πρώτο μέρος ενός concept. Το καλοκαίρι του 2012 κυκλοφορούν το τελευταίο τους άλμπουμ, το "form follows function". Οι Οι adolf plays the jazz δεν έχουν συγκεκριμένη σύνθεση. Μέλος τους είναι οποιοσδήποτε έχει συμμετάσχει όλα αυτά τα χρόνια σε οποιοδήποτε πόστο, στις κυκλοφορίες ή στις όποιες δραστηριότητες τους . Φυσικά δεν μιλάνε για κάποια κολεκτίβα ή κάτι τέτοιο . Οι μουσική τους, εμπεριέχει πολλές αντιθέσεις, όπως και το όνομα τους. Από post-rock μέχρι ηλεκτρονική trip-hop, αλλά πάντα με ροκ υπόβαθρο. Η επιρροές επίσης, με πολλές αντιθέσεις, από Ισπανούς Ζωγράφους και γνωστό Έλληνα κομίστα ως trip-hop και ροκ συγκροτήματα, με κάποιον Τσέχο συγγραφέα στο ενδιάμεσο. Αξίζουν προσοχής.....

Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου