Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Creedence Clearwater Revival - Susie Q



Το "Susie Q" έγινε ευρέως γνωστό από τους Creedence Clearwater Revival και κυκλοφόρησε στο ντεμπούτο άλμπουμ τους το 1968. Ήταν το μοναδικό Top 40 hit του γκρουπ, το οποίο δεν γράφτηκε από τον John Fogerty. Το τραγούδι γράφτηκε και κυκλοφόρησε πάνω από μια δεκαετία πριν γίνει τόσο γνωστό. Συγκεκριμένα γράφτηκε από τον Dale Hawkins (1936–2010) κιθαρίστα και τραγουδιστή από τη Louisiana. Αν και γράφτηκε από τον ίδιο αποκλειστικά, σαν συνδημιουργοί του αναφέρονται επίσης ο Stan Lewis, ιδιοκτήτης της Jewel/Paula Records και Eleanor Broadwater, σύζυγος ενός DJ, του Gene Nobles από το Nashville και αυτό έγινε για να τους δώσει μετοχές από τα δικαιώματα του τραγουδιού.
Το κομμάτι γράφτηκε κατά παραγγελία για το KWKH Radio, ένα ραδιοφωνικό σταθμό του Shreveport,της Louisiana για να εξυμνήσει το πνεύμα της πολιτείας αυτής. Κάποια στιγμή αγοράστηκε το master tape του "Susie Q" από την Checker Records του Chicago και τότε γνώρισε την πρώτη του επιτυχία. Η εκτέλεση των Creedence Clearwater Revival αρχικά είχε διάρκεια 8:37 και έτσι κυκλοφόρησε και στο άλμπουμ. Στο σινγκλ σπάει σε δυο μέρη, όπου στο πρώτο σβήνει με το σόλο, με το οποίο ξεκινά και η άλλη πλευρά.
Υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με το ποια είναι η Susie Q, αλλά αυτή προήλθε από το γεγονός, ότι το τραγούδι διασκευάστηκε και από την Suzi Quatro, το 1983. Οι διασκευές του κομματιού είναι πάρα πολλές για να αναφερθούμε σε αυτές. 

 Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου