Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Spitfire



Σαν συνέχεια του αφιερώματος στην αδικημένη HARD ROCK – HEAVY METAL ελληνική σκηνή από το ντίρι-ντάχτα μουσικό κατεστημένο θα αναφερθούμε στους Spitfire. Ίσως γίνουμε γραφικοί επαναλαμβάνοντας ότι, αν η μουσική τους δράση είχε σαν βάση μια χώρα όπως Αγγλία, θα μιλούσαμε τώρα απλά για μια μεγάλη μπάντα και όχι σαν νοσταλγική αναφορά. Αν και οι Spitfire επανήλθαν πολύ δυναμικά, σίγουρα στέρησαν πολλά δημιουργικά τους χρόνια από φαν του είδους.
Η ιστορία ξεκινάει γι αυτούς το πριν 28 χρόνια, το 1984. Οι Ντίνος Κωστάκης, Γιώργος Βελέντζας, Θάνος Κρεμμύδας, Κώστας Κυριακίδης και ο Ηλίας Λογγινίδης δουλεύουν πάνω σε δικές τους συνθέσεις, όχι με κάποιον απώτερο σκοπό, άλλα απλά για το γούστο τους και ελπίζοντας σε κάποιες ζωντανές εμφανίσεις  μιας και η δημιουργία και κυκλοφορία ενός δίσκου εκείνη την εποχή ούτε σαν όνειρο φάνταζε. Μετά από έναν χρόνο και μετά από πολλές εμφανίσεις και πάντα με δικός υλικό, παίρνουν μέρος σε φεστιβάλ, που γίνεται στο Αμερικάνικο Κολέγιο Αθηνών. Εκεί αποσπούν την προσοχή του Γιάννη Κουτουβού, που εκείνη τη εποχή εργαζόταν για την ΕΜΙ. Το ντέμο τους παρουσιάζεται στη δισκογραφική εταιρία, ενώ συγχρόνως τα τραγούδια τους ακούγονται ακούγονται για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο. Ανοίγουν την συναυλία των SAXON στην Ριζούπολη με ένα συμβόλαιο στις αποσκευές τους, το πρώτο για ελληνική heavy metal μπάντα σε πολυεθνική. Λίγο πριν την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου “First Attack”, ο τραγουδιστής τους μένει σε κώμα μετά από ατύχημα. Ο Ντίνος Κωστάκης αντικαθίσταται από τον CORNELIUS (Douglas) για την πρώτη τους συναυλία στην Κύπρο.
Η δισκογραφική τους πορεία δεν ήταν η αναμενόμενη μιας και το 1990 κυκλοφόρησαν από μια μικρή εταιρία (Μολών Λαβέ) ένα live με τίτλο “100% Live”. Ξανά εμφανίζονται μόλις το 2009 με το “Die Fighting” που είχε αρκετή ανταπόκριση από το κοινό. Ο Klaus Meine τους καλεί να παίξουν σαν support στις εμφανίσεις των scorpions. Επίσης μοιράζονται την σκηνή με τους W.A.S.P και Orange Goblin στις εμφανίσεις τους ανά την Ελλάδα. Επίσης δημιουργήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για τις μέρες των Spitfire: Back to Zero. Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Βαγγέλης Ρήγας και το μοντάζ ο Γιώργος Ταμπακάκης.

Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου