Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Tenacious D



Το rock'n'roll έχει μια δική του λογική, δικούς του κανόνες και δικούς του τρόπους να ενσαρκώνεται. Για την ενσάρκωση του βρίσκει πολλές αφορμές, απλές και πολύπλοκες, λογικές και παράλογες. Και μερικές φορές φαινομενικά σε ανέφικτες καταστάσεις καταφέρνει να εκφραστεί ακόμα σε ηθοποιούς  Να δημιουργήσει μια μπάντα, με αφορμή ένα σενάριο τηλεοπτικής σειράς, ακόμα ανάμεσα σε ανθρώπους που μισιούνται. Όταν η αιτία είναι το rock'n'roll η αφορμή δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. 
Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν οι Tenacious D (γνωστοί και σαν  „The D”) . Όλα ξεκίνησα το 1985, όταν ο 16 χρονος Jack Black, συνάντησε τον 24 χρονο Kyle Gass στα πλαίσια μιας θεατρικής ομάδας, της „The Actors' Gang”. Οι δύο τους απλά μισιούνταν, αλλά ο "θεός" του rock'n'roll είχε άλλα σχέδια για αυτούς. Με τον καιρό οι σχέσεις τους καλυτέρευσαν εντυπωσιακά. Ο δεύτερος έμαθε κιθάρα στον πρώτο και αποφάσισαν να φτιάξουν μπάντα. Της έδωσαν όνομα Tenacious D, από τον αθλητικό εκφωνητή Marv Albert και μια έκφραση που χρησιμοποίουσε σε αγώνες μπάσκετ. Σημαίνει " κομμένη Α" (άμυνα), ένας μπασκετικός όρος. 
Το 1997, το κανάλι  HBO έβγαλε στο αέρα δύο επεισόδια από μια σειρά με το όνομα της μπάντας και πρωταγωνιστές τους δύο ηθοποιούς. Το σενάριο έλεγε για μια μπάντα που θέλει να κερδίσει μια θέση στη ροκ σκηνή. Πέρασαν δυο χρόνια για να παιχτούν άλλα 4 επεισόδια. Τα επεισόδιο είχαν ονόματα τραγουδιών που μπήκαν στο πρώτο άλμπουμ: The Search for Inspirado, Angel in Disguise, Death of the Dream, The Greatest Song in the World, The Fan και  Road Gig.
Και η νέα χιλιετηρίδα μπαίνει και με το πρώτο τους άλμπουμ και μια απρόσμενη επιτυχία να το συνοδεύει. Τους βοήθησαν οι Dave Grohl, από τους  Foo Fighters, Page McConnell από Phish,  Warren Fitzgerald από The Vandals και Steven Shane McDonald από Redd Kross. Το πρώτο σινγκλ είναι το "Wonderboy" και ακολουθεί το "Tribute", το μεγάλο τους hit. Το 2004 ξεκινάνε να φτιάχνουν την ταινία Tenacious D in: The Pick of Destiny, που συνοδεύεται από το δεύτερο τους άλμπουμ, με το ίδιο όνομα. Σε αυτό συμμετέχουν ακόμα και οι Ronnie James Dio και Meat Loaf, στο κομμάτι „Kickapoo”.  Το 2012 βγαίνει και το Rize of the Fenix. 
Έτσι το  rock'n'roll ενσαρκώθηκε μέσα από folk metal, comedy rock και country rock. Με δύο παράξενους τύπους να το υπηρετούν μέσα από αυτά τα είδη του. 

Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου