Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

The White Stripes - Seven Nation ArmyΜε το άκουσμα των λέξεων  The White Stripes, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου, σχεδόν κάθε μουσικόφιλου, είναι οι νότες από το τραγούδι του ντουέτου, του "Seven Nation Army". Είναι μακράν το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι τους και βρίσκεται στο  πολυβραβευμένο τους τέταρτο άλμπουμ, το Elephant. Η δημιουργία του ανήκει αποκλειστικά στον Jack White, όπως και η παραγωγή του. 
Ο ορισμός της μινιμαλιστική σύνθεσης, που με ελάχιστα μουσικά όργανα καταφέρνει να δώσει "όγκο" στο τραγούδι. Ο τίτλος του του είναι εμπνευσμένος από τον Στρατό Σωτηρίας, όπως το ονόμαζε, όταν ο δημιουργός του ήταν μικρός. Και δεν είναι μοναδική φορά που χρησιμοποιεί εκφράσεις του από την παιδική του ηλικία για να τα κάνει τίτλους τραγουδιών. Ο τίτλος του, δεν έχει και ιδιαίτερη σχέση με το λυρικό του περιεχόμενο. Ασχολείται γενικά με το κουτσομπολιό, με αφορμή την άνοδο της δημοτικότητας του ντουέτου. Ο  White επινόησε έναν χαρακτήρα που γυρίζει στην πόλη στην οποία μεγάλωσε και βιώνει ένα μοναδικό κουτσομπολιό γύρω από το πρόσωπο του. Αισθάνεται τόσο άσχημα, που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πόλη. Ο τραγουδιστής ανέφερε σε μια συνέντευξη του, ότι το τραγούδι είναι γραμμένο για το κουτσομπολιό, για μένα  την Meg και τις σχέσεις που είχαμε. 
Δεν είναι το μοναδικό τραγούδι που αναφέρεται στον Στρατό Σωτηρίας, έστω και σαν τίτλος μόνο. Τα  Strawberry Fields Forever των  Beatles,  Long Live Love της Olivia Newton-John,  Life In a Northern Town των The Dream Academy και του Leonard Cohen το Suzanne, έχουν την ίδια πηγή έμπνευσης. Στην παραγωγή του δεν χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής και δημιουργήθηκε με παραδοσιακό μιξάρισμα. Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε από αρκετές ομάδες για τον πανηγυρισμό κάποιου γκολ ή νίκης. Επίσης χρησιμοποιήθηκε από αντιπάλους του καθεστώτος της Αιγύπτου, το 2011 κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας προς αυτό, στη περίφημη "ισλαμική άνοιξη". 
Jacek Maniakowski

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου