Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Mother Love Bone



Στο rock'n'roll η έννοια της λογικής είναι κάπως ακαθόριστη. Υπάρχου μπάντες, που έχουν συνεχόμενη δισκογραφική παρουσία και μένουν στον κόσμο της λήθης, παρ' όλη ρην ποιότητα της δουλειάς τους. Και υπάρχουν συγκροτήματα που απλά έλαμψαν σαν πεφταστέρι, αλλά πέρασαν στην ιστορία της  rock'n'roll και συνεχίζουν να λάμπουν με τα τραγούδια τους. Και αυτό οφείλεται σε κάποιες αξίες που έχει αυτή η κουλτούρα και μία βασική είναι η φιλία, όχι μόνο μουσική, αλλά και ανθρώπινη.
Οι Mother Love Bone, στα τέλη της δεκαετίας του '80, ήταν ένα από τα πολύ υποσχόμενα γκρουπ. Αν οι διάρκεια της ζωής ξεπερνούσε κατά πολύ τα δύο χρόνια, δε θα μιλούσαμε για αρκετά γκρουπ της σκηνής του  Seattle. Και η διάλυση τους αποτέλεσε και την δημιουργία των πιο σημαντικών συγκροτημάτων, όχι μόνο αυτής της μουσικής σκηνής, αλλά και παγκόσμιας μουσικής, που ξεπέρασαν τα σύνορα της  rock'n'roll. 
Η λάμψη της μπάντας οφείλεται κατά κύριο λόγο στον frontman, συνθέτη και στιχουργό της Andrew Wood, οποίο φυσικά παλαισιονόταν από καταπληκτικούς μουσικούς. Ήταν από τα πρωτοπόρα και πιο αξιόλογα στην σκηνή του   Seattle, που αποτέλεσε άλλη μια μουσική άνοιξη. Οι Mother Love Bone δημιουργήθηκαν 1988 από τα πρώην μέλη των Green River, Jeff Ament, Bruce Fairweather και Stone Gossard, πρώην Malfunkshun  frontman Andrew Wood και πρώην Ten Minute Warning και Skin Yard drummer Greg Gilmore. Ουσιαστικά υπήρχαν έναν χρόνο πριν σαν cover μπάντα των Lords of the Wasteland. 
Πολύ γρήγορα μπήκαν στην δημιουργική διαδικασία και έδειχναν σαν την πιο υποσχόμενη νέα μπάντα. Οι ζωντανές εμφανίσεις τους δημιούργησαν πολύ γρήγορα φανατικούς οπαδούς του συγκροτήματος και αυτό χάρη στον Andrew Wood. Ο παραγωγός  Jack Endino είχε πει ότι ήταν  μοναδικός stand-up κωμικός frontman στο Seattle. Το 1989 κυκλοφορούν και το ντεμπούτο ΕΡ τους Shine, με πολύ καλές κριτικές και αρκετά καλές πωλήσεις. Πολύ σύντομα μπαίνουν στο στούντιο για την ηχογράφηση του πρώτου τους άλμπουμ, του  Apple. Μετά τη ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων και λίγο πριν την κυκλοφορία του, ο Andrew Wood μπαίνει στην "μεγάλη μπάντα". Η μακροχρόνια σχέση του με τη μόνιμη κακιά ερωμένη των ροκ σταρ, την ηρωίνη, λαμβάνει τέλος με μια υπερβολική δόση. Στην διήμερη παραμονή του στο νοσοκομείο, προλαβαίνει να χαιρετήσει όλους του φίλους για να αφήσει τούτο τον κόσμο, αφού η καρδιά του σταμάτησε να χτυπάει. Όμως το πνεύμα του μπήκε στις καρδιές πολλών, όχι μόνο μουσικόφιλων. 
Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του τραγουδιστή, οι  Gossard και Ament, μαζί με τον Eddie Vedder και συγκάτοικο του αποθανόντα Chris Cornell φτιάχνουν μια  tribute για τον  Andrew Wood, με όνομα Temple of the Dog. Το όνομα προήλθε από έναν στίχο  του "Man of Golden Words" των Mother Love Bone. 
Wanna show you something like/ The joy inside my heart/Seems I've been living in the temple of the dog/Where would I live, if I were a man of golden words? Οι στίχοι αυτοί ήχουν στις καρδιές μας για έναν άνθρωπο που το πνεύμα του λάμπει ακόμα σαν χρυσός, μέσα στην καρδιά πάρα πολλών φαν. 

Jacek Maniakowski



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου